|
“LOJİSTİKTE KADIN OLMAK” İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE MASAYA YATIRILDI
|
|
İstanbul Üniversitesi Lojistik Kulübü’nün düzenlediği “Lojistikte Kadın Olmak” seminerinde UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, Filojitek Lojistik’ten Filiz Kucuroğlu ve Atom Lojistik’ten Gizem Karalı Aydın lojistik sektöründe kadın olmayı tartıştı.
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Ulaştırma-Lojistik Bölümü Lojistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Demirci ile öğrencilerinin organize ettiği online gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü Rozerin Gül ve Dilara Günel adlı öğrenciler üstlendi.
Moderatörlerin Ne gibi zorluklar yaşadınız? Sektördeki en önemli motivasyonunuz neydi? Ve sizin öğrencilere tavsiyeleriniz nedir? Sorularına katılımcılar şu yanıtları verdi:
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy: Üst yönetimlerde kadın kotası uygulanmalı
aysem-ulusoy.jpgUTİKAD olarak kadın lojistikçiler odak grubu kuruyoruz. Kadının lojistikteki yerini istatistikler eşliğinde araştıracağız. Lojistikte cinsiyetin çok da fark yarattığını düşünmüyorum. Şirketlerde kadın çalışan sayımız yüksek. Takıldığımız yer kadının karar mekanizmalarında yer alabilmesidir. Kadınlar üst düzeye çıkmaya çalıştıklarında bariyerlere takılabiliyor. Yönetim kurullarında kota uygulamaları olabilir. Çünkü, yönetim kurullarına kadın aday bile bulmakta güçlük çekilebiliyor. ABD’de bile cinsiyet eşitliğinin 200 yıl sonra sağlanabileceği söyleniyor. Türkiye’nin durumunu da anlayışınıza bırakıyorum.
“Artık, biz sizi değil, siz bizi seçmelisiniz”
Kadın sayısı fazlaysa çalışan sadakati de artıyor. İş dünyasındaki başarı cinsiyet ile ilgili değildir. Detaydan çıkıp ağacı değil ormanı gördüğünüzde sorunun da olmadığını göreceksiniz. Eğer bir problem varsa ve danışacaksanız, çözüm öneriniz de olmalı. Hepimiz mutlaka çözümün bir parçası olmak zorundayız. En büyük destekçilerimizin de erkekler olduğunu düşünüyorum. UTİKAD’ta da 11 kişi arasından bir kadın aday çıkarıldı, bu erkeklerin desteği olmasaydı gerçekleşemezdi. Kadınlara daha fazla yer verilirse, empati yeteneklerinden dolayı daha başarılı işler yapılacağı görülecektir. Bunun için de kurumlarda kadın kotası şart. Gençlere tasarım odaklı düşünmelerini tavsiye ediyorum. Artık biz sizi değil, sizin bizi seçeceğiniz dönem başlamalı. Bir konuda uzmanlaşmazsanız maalesef işiniz çok daha zor olacaktır.
“İyi bir dinleyici olun, soran kazanır”
Ben zaman yönetimi konusunda başarılı olduğumu söyleyebilirim. Size literatür taramayı tavsiye ederim. Bu sizin yetkinliğinizi artırır. En alttan en üste herkesi dinleyin. İyi bir dinleyici olan, soru soran kazanacaktır. Ve lütfen pes etmeyin, yarıştan kopmamak için bir yöntemini bulmaya çalışın.
Filojitek Lojistik Kurucusu ve Genel Müdürü Filiz Kucuroğlu:
“Altınızdaki ekip erkek olduğunda sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz”
filiz-kucuroglu.jpgHava kargo yer hizmetlerinde birçok erkeğin arasında çalışmak zorundaydım. Bu nedenle eteğimi çıkarıp pantolon giymek mecburiyetinde kaldım, çünkü böyle olmalıydı. Kadının bir yerlere gelebileceğini aslında kendimiz belirleriz. Ülkem adına bir şeyler yapabilmek, ihracata katkıda bulunmak hayalimdi. Direndim, cinsiyetin önemli olmadığını çalışarak öğrendim. Yer hizmetleri kargoda ilk kadın bendim. Sizin altınızdaki ekip erkek olduğu için sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz, çünkü sizi kabul etmekte zorlandıkları anlar olabiliyor. Bizler yoğurduk, sizin daha az sıkıntı yaşayarak bir yerlere gelmenizi sağlamaya çalışıyoruz. Bazı sorunları çözmeyi başarınca, ardından güven de geldi. Bir alanda uzmanlaşmak çok önemli. Örneğin, ben gümrük departmanında oldukça başarılı oldum. “Ben oldum” deseydim, kesinlikle bir yerlere gelemeyecektim. Hep üzerine katarak ilerlemelisiniz.
Tavsiyeler
Farklı olun! Her eğitimden bir şey alırsınız, eğitimlere katılın. İkili ilişkiler çok önemli. Duayenlerden yararlanın. Hedef odaklı, çözüm odaklı olun. Hiç kimse sizden aşağıda değil. Cinsiyetsiz mücadele verin!
Atom Lojistik Süreç Geliştirme Müdürü Gizem Karalı Aydın:
Lojistik erkek işidir algısı değişti, bu algıda bizlerin de katkısı var
gizem-karali-aydin.jpg2008 yılında üniversiteye başladım. Gençlerin yerinde öğrenmeleri gerekiyordu ben de staj için bir firmaya gittim TIR parkının içinde bir tabela ama içinde bir şey yok. Sonra öğrendim ki, orası bir TIR parkıymış. O anki hayal kırıklığımı anlatamam. Bunu okul yönetimine aktarınca, farklı bir firmaya yönlendirildim ve staja kabul edildiğim firmada 8 yıl çalışma fırsatına eriştim. Lojistik erkek işi olarak algılandı, çünkü öyle tanıtıldı. Bugün kadın adına paneller düzenlenebiliyorsa, bu algının değiştiğine yaptığımız katkılardan dolayı olduğunu söyleyebilirim.
Biz masaya oturduğumuzda ne yapacağımızı bilmediğimiz dönemlerden geçtik. Sizin artık bir bilinmezliğiniz yok. Size seçenekler ve imkanlar sunuluyor, lütfen bunun kıymetini bilin. Hayallerinizi ileriye doğru kurmanız gerekiyor. Kendinizi lojistik sektöründe nerede konumlandırdığınızı belirleyin ve ona göre ilerleyin.
“Farklı olmalısınız”
Farklı olmak zorundasınız. Çünkü farklılığınız sizi öne çıkaracak ve kesinlikle iyi bir gözlemci olun. Hırs bir yere kadar başarıya götürür. Sektörü takip edin ve sektörel kanallara aşina olun. Dijital dünyayı hafife almayın. Mutlu olmaya ve mutlu olduğunuz yerde kalmaya bakın.
LOJİPORT |