|
ZENGEZUR KORİDORU ÇALIŞTAYI IĞDIR DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
|
|
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) nın işbirliğiyle “Zengezur Koridoru’nun Bölgesel Kalkınma ve Ekonomik Büyümede Stratejik Önemi Çalıştayı” Iğdır’da yapıldı.
Çalıştaya SERKA Yönetim Kurulu Üyesi Iğdır Valisi H.Engin Sarıibrahim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Rektör Prof.Dr.Mehmet Hakkı Alma, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Elbrus İsayev, SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Türkiye’den ve Azerbaycan’dan kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve akademisyenler katılırken UND’yi temsilen UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener katılım gösterdi.
Çalıştayda açıklama yapan UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener, “Türkiye’nin ihracatla kalkınan bir ülke, çıkış kapıları ve güzergahları bu yüzden çok önemli, ancak bu koridorları açınca herşey kendiliğinden olacak diye beklememeliyiz. Bu koridorun işlemesi mevzuatların kolaylaştırılması, masrafların azaltılmasına bağlı. Nahçıvanda bir takım harçlar ücretler ödüyoruz devamında İran’a gidiyorsak İran’da ödüyoruz. Gürcistan’ın aradan çıkararak Türkiye’nin Nahçıvan üzerinden doğrudan Azerbaycan’a bağlanması bizim için büyük sevinç ancak Nahcıvan’da ayrı muamele, Ermenistan’da ayrı bir muameleyle mi karşılaşacağız? bu bizim için kritik bir durumdur. Bu alt yapıyı düşüneneler bunun üst yapısını da iyileştirirlerse bence Orta Asya’ya ulaşmak için şuanda Sarp sınır kapısında 10 km yakın kuyruk var bu trafiğin büyük bölümü bu güzergaya dönecektir” dedi.
Koridorun transit öneminden bahseden Şener “Zengezur Koridoru ile Azarbeycan ile komşu olacağız. Lojistik hızlı ve kolay olanı tercih ediyor. Şuanda Türk tırları Azerbaycan ve ağırlıklı olarak Orta Asaya’ya giderken Gürcistan üzerinden uzun bir koridor kat ettikten sonra Azerbaycan’a ulaşıyor . Zengezur Koridoru bu yolu kısaltıyor. Vakti zamanında tarihi İpek Yolu bu bölgenin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmişti. Ümit Burnu keşfedilip, Afrika’nın güneyinden denizden Avrupa’ya gidilmeye başlandığında, Süveyş Kanalı yapıldığında Osmanlı topraklarının transit önemi giderek kaybolmuştu şimdi o rol tekrar geriye dönüyor. Çin’den trenle yola çıkan araçlar Kars Iğdır üzerinden Londra’ya gidiyor. Bu güzergahın oluşumuna emek verenlere herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
|