|
TAŞUCU TERSANESİ’NDE, DANIŞTAY ÇED KARARINI İPTAL ETTİ
|
|
Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.’ye karşı açmış olduğu ÇED iptal davasını görüşen Danıştay, ÇED’in iptal edilmesine ilişkin yerel idare mahkemesi kararını onadı.
Mersin’de Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.’ye açılan ÇED iptal davası sonuçlandı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.’ye karşı açmış olduğu ÇED iptal davasını görüşen Danıştay, ÇED’in iptal edilmesine ilişkin yerel idare mahkemesi kararını onadı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Göksu deltası sınırlarında bulunan Taşucu’nda tersane yapılmasını öngören ÇED raporuna karşı dava açmış, Mersin İdare Mahkemesi ÇED raporunun iptaline karar vermişti.
Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporu, Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesi’nce iptal edilmiş ve karar Danıştay 6. İdaresi tarafından onanmıştı. Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. “Tersane Alanı Projesi” ile ilgili olarak yeniden ÇED olumlu kararı almıştı. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) bu olumlu raporun iptali için Mersin 1. İdare Mahkemesi dava açmış, mahkeme de 10 Mart 2022 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda dava konusu işlemin iptaline karar vermişti.
“Özel Çevre Koruma Bölgesi sanayi baskısı tehdidi altında!”
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan Can “SEKA Liman Sahası’nın bir bölümünde ve Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan Göksu Deltasına ortalama 1,5 – 2 km. mesafede olan ‘Tersane Alanı’ projesi ile ilgili olarak ÇED olumlu kararına açılan karşı dava sonucu mahkeme heyeti Tersane Alanı Projesi yapılmaması noktasında karar almıştı. Bu karar Danıştay tarafından onanmış bulunmaktadır.” dedi.
“Göksu Deltası’nın doğal varlığını tehlikeye atacak girişimlerin takipçisiyiz, Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi Göksu Deltası’nın Mersin, doğal çevre, ve meslek için oldukça önemli olduğunu savunan Can, “Kıyı erezyonu, yapılaşma baskısı, drenaj hatları, tarımsal faaliyetlerin negatif etkileri, kaçak avlanma, vahşi hayvanların varlığı gibi problemler ile tehlike altında olup tersane, liman ve sanayi baskısı ile karşı karşıya kalmış durumdadır. Danıştay’ın almış olduğu kararı olumlu bulmakla birlikte Göksu Deltası’nın doğal varlığını tehlike altına atabilecek girişimlerin takipçisi olacağımızı belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
LOJİPORT |