|
NAVLUN DİPTE, DENİZCİLER ZORDA
|
|
Navlun dipte, denizciler zorda Uluslararası ticaretin başrol oyuncularından biri olan navlun fiyatlarının pandemi döneminde rekor seviyeleri görmesinin ardından, 3 yıldır kademeli olarak düşüşü sürüyor.
Uluslararası ticaretin başrol oyuncularından biri olan navlun fiyatlarının pandemi döneminde rekor seviyeleri görmesinin ardından, 3 yıldır kademeli olarak düşüşü sürüyor. Navlun fiyatlarının düşmesi, küresel ticarette büyümeyi yavaşlatıyor. Türkiye de bundan payını alıyor. Ülkenin ihracatı ve ithalatı, düşen navlun fiyatları sebebiyle olumsuz yönde etkileniyor.
Lojistik sektörü düşük navlun fiyatları sebebiyle zorlu bir dönem yaşıyor. Covid-19 döneminde zirve yapan navlun fiyatlarında, küresel resesyon sebebiyle yaşanan düşüş sürüyor. 2020 yılı öncesine dönen navlun fiyatlarındaki düşüşün bir süre daha devam edeceği belirtilirken çevreci yatırımların maliyetinin navlun fiyatlarında bir yükselmeye neden olması bekleniyor.
Denizcilik danışmanlık şirketi Drewry tarafından hazırlanan Dünya Konteyner Endeksi, 21 Eylül haftasında yüzde 5,2 azaldı. Şangay/Rotterdam hattında 40’lık bir konteynerin spot navlunu 1,172 dolara geriledi. Bu rakam geçen yılın yüzde 81 altında.
Seferler iptal ediliyor
Taşımacılığı vuran navlun fiyatlarındaki gerileme nedeniyle zarar etmek istemeyen konteyner operatörleri firmaları seferlerini iptal ediyor. Planlanmış seferlerde iptal oranı yüzde 16’ya kadar yükseldi. Fransız konteyner ve yük taşımacılığı şirketi CMA-CGM, navlun fiyatlarındaki düşüş ve yük olmaması nedeniyle Akdeniz seferlerini iptal etti. Şirket, temmuz ayında başlayan ve Şangay, Ningbo, Nansha, Singapur, Cidde, İskenderun, Malta ve Misurata’ya uğrak yapan ve Lianyungang ve Trablus’a özel seferlerle yeni başlattığı Türkiye-Libya Ekspres (TLX) hizmetini askıya aldı. TLX son seferini 11 Ağustos’ta yaptı.
“Firmalar hayatta kalma mücadelesi veriyor”
Firmalar maliyetleri düşürerek ayakta kalma savaşı verirken, uzmanlar navlunlarda yaşanan düşüşün 5-6 yıl daha süreceğini aktarıyor.
Dünyanın önde gelen lojistik platformlarından C.H. Robinson’un Avrupa Ulaştırma Başkan Yardımcısı Chris Mills, düşen navlun fiyatlarının sektörü zorladığını dile getirdi. Dünyada navlun fiyatlarının 2020 öncesine geri döndüğünü belirten Mills, düşüşün önümüzdeki 5-6 yılda daha devam edeceğine dikkat çekerek “Düşen navlun fiyatları lojistik firmalarını zorluyor. Firmalar maliyetleri düşürerek ayakta kalma mücadelesi veriyor” ifadelerini kullandı.
“Dip yapan navlun fiyatlarını, yeşil dönüşüm artıracak”
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Konteyner navlunlarının yeni bir dip yaptığını belirterek, “Konteyner operatörleri sefer iptalleri ile navlunlardaki düşüşü durdurmaya çalışıyor. Geçen hafta planlanmış seferlerde iptal oranı yüzde 16’ya kadar yükseldi. Her 7-10 senede bir bu düşüşle karşı karşıya kalıyoruz. Diğer yandan Panama Kanalı’nda gemilere uygulanan geçiş sınırlamasının yakın gelecekte navlunlarda bir düzeltmeye yol açması bekleniyor. Nitekim El Nino’nun etkisiyle suları azalan Panama Kanalı’nda bir geminin geçiş ücreti için 2,4 milyon dolar ödediği haberini okuduk. Denizcilik sektörünün 2050 Net Sıfır Karbon hedefi doğrultusunda yeşil metonol ile çalışan ilk gemi, bu ay seferine başladı. Çevreci yatırımların maliyetinin de navlun fiyatlarında bir yükselmeye neden olması bekleniyor” ifadelerini kullandı.
Forwerderlar eksi navlunlardan şikayetçi
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) İzmir Çalışma Grubu Başkanı Taner İzmirlioğlu, navlunlardaki düşüşün forwarderları olumsuz etkilediğini ifade etti. Navlunların bu kadar düşmemesi gerektiğini kaydeden İzmirlioğlu, “Sanıyorum 6-7 sene önce görüyorduk bu eksileri. Sadece liman masraflarının konuşulduğu bir ortamda kimse mutlu olmuyor. Bir şeyin kaliteli olması için birilerinin de para kazanması lazım. Armatör, forwarder, nakliyeci para kazanmazsa ihracatçı da mutlu olmayacak. Evet eksi navlunlar… Biz forwarder olarak yine 20 doların peşinde koşmaya başladık. Günün sonunda sektöre yine zarar verdi. Bence bir dengeye varmalı. Bu kadar düşük navlunlar kaliteyi düşürür” dedi.
KAYNAK: GÖZLEM GAZETESİ
LOJİPORT |