Anasayfaya Dön // ONEMLİ NAKLİYE BİLGİLERİ   7.12.2023 10:41:45         Karakter boyutu : 11 Punto 12 Punto 14 Punto 16 Punto
 
HİB DEN LOJİSTİK SEKTÖRÜNE NEFES ALDIRACAK KREDİ MÜJDESİ
Yorum Yaz      
 
HİB den lojistik sektörüne nefes aldıracak kredi müjdesi
Sektörün krediye ulaşması konusunda EXİMBANK ve İGE ile yaptıkları görüşmelerde olumlu sonuç aldıklarını söyleyen Komite Başkanı Murat Baykara, “Yakında sektöre uzun vadeli müjdelerimiz olacak” dedi.

Hizmet İhracatçıları Birliği, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Başkanı Murat Baykara, sektöre önemli destekler verildiğini ancak bu desteklerin çeşitlendirilmesi ve tabana yayılması gerektiğini söyledi. Sektörün krediye ulaşması konusunda EXİMBANK ve İGE ile yaptıkları görüşmelerde olumlu sonuç aldıklarını söyleyen Baykara, “Yakında sektöre müjdelerimiz olacak” dedi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak da komiteden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde farklı destek unsurlarını devreye almayı planlıyoruz” dedi.

HİB (Hizmet İhracatçıları Birliği) içerisinde yer alan Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi kısa süre içerisinde üye sayısını 193’ten 590’a çıkardı ve 4’üncü sıraya yükseldi. Bir buçuk yıl içinde yeni üyelerin katılımıyla üye sayısını 3 kata yakın artırarak önemli güç sağlayan komite, önümüzdeki dönem için de çalışmalarını hızlandırdı.

Sektöre sunulan destekler ve krediler konusundaki çalışmalarıyla öne çıkan HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi, 6 Aralık’ta bir basın toplantısı yaparak son bir yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, sektöre verilen destekler konusundaki son gelişmeleri paylaştı.

HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Başkanı Murat Baykara ev sahipliğinde yapılan toplantıda Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak da hazır bulundu. HİB Genel Sekreteri Fatih Özer ile birlikte Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi üyeleri: Ziya Güner, Ahmet Yayman, Ömer Gülen, Turhan Özen ve Evren Bingöl de toplantıda yer aldı.

Toplantı öncesinde lojistik sektörünün tanıtımı ve karayolu sektöründe sürücülerin çalıma hayatını gösteren tanıtım filmleri gösterildi. HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi Başkanı Murat Baykara, HİB’in son bir yıldır yaptığı çalışmalar ve etkinlikler hakkında bilgiler verdikten sonra Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi’nin hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

murat-baykara.jpg“Ticaret fazlası veriyoruz”

Murat Baykara, “Lojistik ve yük taşımacılığı sektörü olarak 2021 yılında 17 milyar dolar, 2022 yılında 20 milyar dolar ihracat yaptık. 2023 yılında da 20 milyar dolarlık bir hizmet ihracatımız olacak. Bunu orta vadede 40 milyar dolara çıkaracağız. İhracatımızın üzerinde bir lojistik gelirimiz var. Bu ta ülkemizin transitten aldığı paylardan geliyor. İlk 9 ayda tüm sektörler dahil 74 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı ve 40 milyar dolar ticaret fazlası veriyoruz.” dedi.

Baykara, 2024 yılının zor geçeceğini ancak lojistik ve yük taşımacılığı sektörü olarak yine 20 milyar dolara ulaşacaklarını kaydetti.

“Yeni destek paketleri için taleplerimiz var”

Sektörel destekler konusuna ayrıca değinen Baykara, verilen desteklerin önemine vurgu yaptıktan sonra Ticaret Bakanlığı’ndan yeni destek paketleri talepleri olduğunu aktardı. Baykara, “Bunun için çalışmalar sürüyor.” dedi.

“Sektörün krediye ulaşım sorunun çözmek için önemli mesafe aldık”

“Sektörün en büyük sorunu kredilere ulaşım sorunu.” diyen Baykara, EXİMBANK ve İGE temsilcileri bir araya geldiklerini ve yapılan görüşmelerin ilk meyvelerinin aldıklarını, yakında sektöre müjdeli haberi vereceklerini kaydetti.

Avrupa mal taşımalarında Türkiye’nin transit gelirlerini, ihracat taşıma gelirlerinin 2025’te yüzde 20’sine 2030’da yüzde 30’una çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, koydukları hedeflerle ilgili açıklamalarda bulunan Baykara, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi’nin hedeflerini şöyle sıraladı: “Bu süreçte en büyük hedefimiz, yakın gelecekte ihracatımızı 40 milyar doların üzerine çıkarmak olacak. Mal ihracatıyla birlikte büyüyerek uluslararası lojistik gelirlerimizi artırmaya odaklandık. ‘‘Kuşak ve Yol’ projesinde Çin i Avrupa ya ve Avrupa’yı Çin e bağlayan en cazip koridor olmak istiyoruz. Aynı şekilde, Avrupa tedarik zincirlerini Orta Asya’ya bağlayan Hazar Geçişli Uluslararası Taşımacılık Orta Koridor üzerinde daha etkin konuma gelmek ve bu koridor üzerindeki taşımaların kolaylaştırılmasını sağlamayı, ülkemiz sınır geçişlerini hızlandırıp ihracatımızdaki beklemeleri azaltmayı ve tüm bu gelişmeler sonucunda Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’ndeki sıralamada ilk 25 ülke arasına girmeyi de hedefliyoruz. Amacımız, Türkiye’yi bölgesinde en çok tercih edilen merkezlerden biri haline getirmek.”

“Türkiye en güvenilir lojistik merkezdir”

“Bizler sektörümüz adına ülkemizi, ‘en yalın, en kolay, en hızlı ve en güvenilir lojistik merkez’ olarak tanımlıyoruz. Bu tanımlama ne gerçek üstü bir yaklaşım ne de hayalci bir bakış açısı. Tarihin eski dönemlerinden bu yana bulunduğumuz coğrafyanın bir geçiş merkezi olduğunu sadece bizler değil, tüm dünya kabul ediyor.” diyen Baykara, bu bakış açısının hedefe ulaşmada kendileri için pusula görevi gördüğünü söyledi. Baykara, Sektörümüzü daha da ileri taşımak için kararlı bir şekilde çalışmaya devam ederken; teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, tüm süreçlerde mutlak bir iyileşme yakalamak adına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu yol, uzun, meşakkatli ve bir o kadar da öğretici. İnovasyona açık bir yaklaşım benimseyerek, eğitime ile sürekli gelişmeye yapacağımız yatırımları ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak, ülkemizin lojistik alanındaki potansiyelini gerçekleştireceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sektörün hizmet ve mal ihracatı arasında adeta bir köprü görevi üstlendiğini kaydeden Baykara, şöyle devam etti: “Burada ülkemizin sahip olduğu fırsatlara baktığımızda ise birlikte büyütülebilecek iş ortaklarının varlığı, yurt dışı yatırım fırsatları, sınır komşularımızla yapılabilecek anlaşmalar, ‘Kuşak ve Yol’ projesinde bir hattın ülkemizden geçmesi, Avrupa tedarik zincirlerini Orta Asya’ya bağlayan Hazar Geçişli Uluslararası Taşımacılık Orta Koridorun etkin bir parçası olmamız, ayrıca ülkemizin Avrupa Birliği’nin Çin’in Kuşak ve Yol projesine rakip olarak uygulamaya koyduğu Global Gateway (Küresel Geçit) projesinin partner ülkesi olarak belirlenmiş olması ve alternatif güzergahlar geliştirilme potansiyeli ön plana çıkıyor.”

“Türkiye’nin eli çok güçlü”

Baykara, Türkiye’nin sunduğu avantajlarla elinin çok güçlü olduğunu anlatarak, “Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki talebe kısa sürede erişim imkanı veren coğrafi konumumuzun ortaya çıkardığı fırsatlar, globalde sıralamaya giren liman ve havalimanımızın varlığı, THY Cargo’nun doğrudan uçuş nokta sayısı ve önde gelen global hava kargo firmaları arasında yer alması, uygun işgücü maliyetleri, önemli uluslararası ulaşım koridorlarında yer alma gibi avantajlar hedeflerimize ulaşma konusunda bizlerin elini güçlendirecek unsurların başında yer alacak.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’yi en çok tercih edilen lojistik merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz”

“Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların çok daha fazlasını hayata geçirmek için en büyük gücümüz insan kaynağımız ve ihracatçılarımızın becerisi olacak.” diyen Baykara, “Amacımız, Türkiye yi bölgesinde en çok tercih edilen lojistik merkezlerden biri haline getirmek ve çok geçmeden bölgenin lojistik üssü olmasını sağlamak olacak. Bu hedeflere ulaşmak için birlikte çalışarak, ülkemizi daha da ileri taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Sektörün yeni iş ortaklıklarıyla büyüme konusunda son derece önemli fırsatlar barındırdığına işaret eden Murat Baykara, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurt dışı yatırım fırsatları ve bölgedeki komşularımızla hayata geçireceğimiz yeni iş birlikleri ve anlaşmalar ile ülkemizin lojistik ve taşımacılık sektöründeki gücünü artırmamız gerektiğine inanıyoruz. Alternatif güzergahlar geliştirerek ihracatımızı artırmaya destek olurken; Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu-Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki talebe kısa sürede erişim imkânı veren coğrafi konumumuzun ortaya çıkardığı fırsatlar, uygun işgücü maliyetleri, önemli uluslararası ulaşım koridorlarında yer alma gibi avantajlar, hedeflerimize ulaşma konusunda bizlerin elini güçlendirecek unsurların başında yer alacak.”

“Sektörün filmlerde gösterilen kötü imajını ortadan kaldırıyoruz”

Karayolu sektörünün film ve dizilerde kötü gösterildiğini söyleyen Baykara, “Tır garajlarının basıldığı sektör imajını zedeleyen görüntülerin yer aldığı diziler görüyoruz. Bu algıyı kırmak için hareket geçtik ve HİB bünyesinde yer alan Eğlence ve Kültür Hizmetleri Komitesi’nin de desteğini alarak, dizilerde sektörle ilgili olumsuz görüntülerin kaldırılmasını sağladık.” dedi. Baykara bir dizide geçen “Şu kamyonun arkasına takılalım en iyi yemek yenecek yeri kamyon şoförleri bilir” repliği örneğini vererek sektörün imajı için sağlanan katkıya dikkat çekti.

akin-ak.jpg

Sektöre 700 milyon TL’lik destek sağlandı

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akın Ak sektöre sağlanan destekler konusunda bilgiler verdi. Lojistik hizmet ihracatında Türkiye’nin dünyada 2,5 pay ile 11’inci sırada olduğuna vurgu yapan Ak, sektörün hizmet ihracatının yanında mal ticareti için de büyük önemi olduğunu belirtti.

Toplam 17 markaya 700 milyon TL’lik destek ödemesi yaptıklarını açıklayan Ak, toplam hizmet ihracatçılarına verilen desteğin 1.9 milyar TL olduğunu yıl sonuna kadar bu rakamın 2 milyarı TL’yi geçeceğini söyledi. Ak önümüzdeki dönemde verilen deYstek miktarının artacağının altını çizdi.

Sektörel destekleri 3 grup altında topladıklarını aktaran Ak, “5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar ile tüm lojistik işletmelerin yararlanabileceği destekler sunuyoruz. 2564 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Desteği kapsamında az sayıda ve nitelikli firmalara destek veriyoruz. Bu destek ile THY gibi küresel ölçekli markalar oluşturmak istiyoruz. Bir diğer önemli desteğimiz de 5973 sayılı Marka ve Turquality destekleri” dedi.

Yurtdışında 6 proje hayata geçti
Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Kararı kapsamında 6 projenin hayata geçtiğini bunlardan 4 tanesinin Avrupa’da 2 tanesinin Amerika’da olduğunu aktaran Ak, “Buradaki amacımız uçtan uca entegre bir lojistik hub oluşturmak. En önemli temel motivasyonumuz yükün konsolide edilmesi, ölçek ekonomisinden faydalanılması ve en az maliyetle son tüketeciye ulaştırılması:” diye konuştu.

Akın Ak, HİB Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetler Komitesi ile sürekli görüşme halinde olduklarını, komiteden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde farklı destek unsurlarını devreye almayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Nitelikli firmalarımızı küresel markalar haline gelmesi için desteklemeyi planlıyoruz. THY gibi marka sayısını artırmayı hedefliyoruz. 17 markamız var 700 milyon destek ödemesi yapmışız 2023’te yıl sonunda bu rakam 800 milyonu aşacaktır. Lojistiğe ayırdığımız pay az değil ama desteğin önemli bölümünü marka tanıtımına ayırdık.

fatih-ozer.jpeg"Hizmet ihracatı uçak, lojistik de kanatlarından biri"

HİB Genel Sekreteri Dr. Fatih Özer de, lojistiği çok kritik bir sektör olarak tanımlayarak, "Hizmet ihracını bir uçak, lojistiği de uçağın kanatlarından biri olarak görüyoruz. Hizmet ihracatı için ayrı bir genel sekreterlik kuruldu. 4 sektör desteklerden faydalanıyordu, bu sayı 16’ya çıktı. Bu da rakamlara yansıdı" diye konuştu.

"THY nin dünyada rakibi yok"

turhan-ozen.jpegBirliğin, hava kargodaki önemli temsilcisi Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Üyesi Turhan Özen ise, "Hava kargonun payı yüzde 8-8.5 civarında bu oldukça düşük bir rakam. Dünya genelinde bu oran yüzde 35’lere çıkıyor. Bunun nedeni de güçlü karayolu altyapımızdan kaynaklanıyor. İkinci neden de, Türkiye’nin katma değerli üretiminin sınırlı olması. THY, hem yolcu hem de kargo ağı bakımından dünyanın en yaygın uçuş ağına sahiptir. 104 noktaya kargo uçağıyla 340 noktaya da yolcu uçağıyla ulaşabiliyorsunuz. Bunun rakibi yok. Dünyanın bütün uzak pazarlarına gitmeniz mümkün. Hizmet olarak da, fiyat olarak da kolay ulaşmak hiç de zor değil. Türkiye’nin lojistiğine transit yapıları itibariyle de bir güç sağladığını söylemeliyiz. Taşıma gelirlerinin yüzde 78’lik kısmı transit taşımalardan kaynaklanıyor" açıklamasını yaptı.

ahmet-yayman.jpeg"5 yıla kadar yalnızca hizmet ihracından 200 milyar dolar gelecek"

Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Üyesi Ahmet Yayman da şu açıklamayı yaptı: "Hizmet ihracatı geleceğimiz. Sadece 100 milyar doların hizmet ihracatından gelmesini planlıyoruz. 5 yıl sonra da bunun 200 milyar dolar olacağını öngörüyoruz. Kota ve vize gibi tarife dışı zorluklarla karşılaşıyoruz. Yük bizim yükümüz, ihracat yükünü boşalttıktan sonra ülkemizin ithalat yükünü taşıyoruz. Onların sattığı malları da taşıyoruz ama yine de engeller çıkarılıyor. Bunları aşmak için temaslarımız oluyor. Çekya’da yaptığımız lobi faaliyetlerimizden sonra transit geçişlerimiz serbestleşti. Hedefimiz, Türk tırlarının tüm Avrupa ülkelerinden transit geçerken herhangi bir engelle karşılaşmaması en büyük hedefimiz bu, bunun için çalışıyoruz."

omer-gulen.jpegYük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Üyesi Ömer Gülen:

!Ülkemizdeki tüm lojistik kanallarının açık olması bizim önemli hedefimizdir. Bunu çok iyi optimize edersek, kalkınma da gelecektir. İkinci olarak lojistik maliyetlerle ilgili altyapısı hazır olan varlığını korumak ve yükseltmek olmalıdır. Kara tarafı kan kaybediyor, önlemler alınmalıdır. Kabotajda yabancıların taşıma yapmasını engellememiz şart."

ziya-guner.jpegYük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri Komite Üyesi
Ziya Güner:

"İhracat Türkiye’nin çıkış kapısı. Destekte lojistiğin unutulmaması lazım. Gidebildiğiniz yerde varsınız demektir. İhracatçıya verilen destek kadar lojistikçiye de destek verilmelidir. Günümüzde finansmana erişim gittikçe zorlaşıyor. İhracat ancak lojistiğe de desteklerle gelişecektir. Bizim yarı maliyetimizle araç alabiliyorlar, geçiş belgesi sorunları yok bunlarla rekabet etmek zorunda kalıyoruz."

evren-bingol.jpegUND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl:

"Belirsizlik ortamı var. Lojistik, tüm sektörlerden daha fazla desteklenmeyi hak ediyor. Özellikle KOBİ büyüklüğündeki firmaların desteklenmemesi rakiplerin büyümesi, onların yok olmasına neden olacaktır. Ocak-Eylül 2023 ihracatımızda deniz yolunun payının düşmesine karşın, karayolunun payı yüzde 42’ye çıkmıştır.

LOJİPORT


 
       

Haber İle İlgili Yapılan Yorumlar

   

 

WhatsApp ile iletişime geç

+90 850 22 608 22

+90 505 993 91 34

+90 553 798 08 62

 

 Nakliye Terimleri & Bilgileri

Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Üye Olunuz / Bize Ulaşın / Sanal Pos / Hesaplar

 

 

 

DİĞER SİTEMİZ

Nakliyerehberim Group İnc.

© 2002 - 2022 Tasarım by nakliyerehberim.com.tr