|
YURTİÇİ KARGO’DAN ESKİŞEHİR’E BÜYÜK ROBOTİK VE OTOMASYON YATIRIMI
|
|
Yurtiçi Kargo’dan Eskişehir’e büyük robotik ve otomasyon yatırımı Geçtiğimiz Eylül ayında 2024 yılı içerisinde iki büyük otomasyon merkezini inşa edeceğini açıklayan Yurtiçi Kargo, projelerin ilki olan Eskişehir Otomasyonlu Transfer Merkezi’nin yapımını tamamladı.
Arıkanlı Holding CEO’su Hakan Subaşı, Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol ve Yurtiçi Kargo Kargo Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı Fahrettin Hamzaoğlu’nun katılımıyla Eskişehir’de açılışı gerçekleştirilen proje, saatte 10 bin kargonun otomasyon sistemleri tarafından hat araçları arasında transfer edilmesini sağlıyor. Ayrıca Eskişehir Otomasyonlu Transfer Merkezi’ni diğer örneklerinden ayıran önemli bir özelliği bulunuyor. Eskişehir Otomasyonlu Transfer Merkezi ile birlikte sektörde ilk defa transfer merkezlerinde robot kullanımı başlamış oldu.
Yurtiçi Kargo’nun da daha önce inşa ettiği tüm otomasyon merkezlerinde benzer bant, IOT ve otomasyon sistemleri kullanılırken, Eskişehir’de inşa edilen merkezde dosya gönderilerinin ayrıştırılması için, robotlar kullanılıyor.
eskisehir-transfer-merkezi.jpeg“Teknolojinin gücüyle daha da hızlanıyoruz”
Eskişehir Otomasyonlu Transfer Merkezi’nin inşası ve proje hakkında açıklamada bulunan Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, “Teknolojinin bize sağlayabileceği tüm imkânları kullanıyoruz. Yıllar önce sadece Yurtdışı ziyaretlerinde görebildiğimiz sistemleri artık burada yurt içinde yani Yurtiçi Kargo’da projelendirip burada inşa edebiliyoruz. Biz Yurtiçi Kargo olarak kaliteli hizmetimiz ve hızlı teslimatımız ile bilinen bir markayız. Yaşadığımız dönem artık teknoloji çağı ve biz de teknolojinin gücüyle daha da hızlanacağız.” Dedi.
“Transfer merkezleri kargo operasyonlarının kalbidir”
Kargo sektöründe transfer merkezlerinin çok büyük önem taşıdığını ifade eden Fatih Önyol, buralarda hayata geçirilen çalışmaların ve iyileşmelerin operasyon hızlarına doğrudan etki edeceğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Transfer merkezleri, genellikle büyük kargo şirketlerinin dağıtım ağında stratejik konumlandırılmış kargo kabul, işleme ve dağıtım tesisleridir. Bu tesislerde, gelen kargoların kabulü, sıralanması, yönlendirilmesi, şubelere veya dağıtım merkezlerine transfer edilmesi gibi işlemler gerçekleştirilir.
Transfer merkezleri, lojistik ağın belirli noktalarında stratejik olarak yerleştirilerek, kargo şirketlerine daha etkili bir şekilde çalışma ve hizmet sunma imkânı sağlar. Bu sayede kargo taşıma süreçleri daha hızlı, güvenilir ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Dolayısıyla Transfer merkezleri kargo operasyonlarının kalbidir. Bu noktalara yapılan yatırımlar da büyük önem arz etmektedir. Yurtiçi Kargo’da özellikle 2021 sonrasında son 3 yılda çok büyük otomasyon projelerini hayata geçirdik. Şuanda İstanbul’da üç adet olmak üzere, Antalya, Adana, Bursa, İzmir, Eskişehir, Gaziantep şehirlerinde otomasyonlu transfer merkezlerine sahibiz. Ayrıca toplamda 33 adet transfer merkezimiz bulunuyor.
Ancak Eskişehir’de inşa ettiğimiz merkezi, şuana kadar inşa ettiklerimizden ayıran önemli bir özelliği bulunuyor. Bu projede, sektörde dosya gönderiler adını verdiğimiz küçük kargoları robotlar ile ayrıştırıyor ve hatlarına ayırıyoruz. Sistemin başında bulunan operatör sadece kargonun barkodunu okutuyor ve geriye kalan tüm işi robotlar yapıyor. Bu sayede çok yüksek bir işleme kapasitesine ulaşılabiliyor. Bu sistem, kargo sektöründe Eskişehir ile başlamış olacak.
“Başkent projemizin inşaatına başladık”
Eskişehir Otomasyonlu Transfer Merkezi projesinin tamamlanmasının ardından Ankara’da gerçekleştirecekleri otomasyon merkezi inşasına odaklandıklarını belirten Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, “Eskişehir’in ardından saatte 50 bin adete kadar kargo işleyebilen otomasyonlu transfer merkezimizi Ankara’ya inşa etmeye başladık. Burada da yine teknolojinin bize sunduğu tüm imkanları gerçeğe dönüştüreceğiz. Proje bittiğinde saatte 50 bine yakın kargo tek bir merkezde işlenebilir olacak ve bu yıl içerisinde onun da kapılarını kargo kabulüne açacağız” dedi.
LOJİPORT |