Anasayfaya Dön // ONEMLİ NAKLİYE BİLGİLERİ   27.06.2024 10:47:58         Karakter boyutu : 11 Punto 12 Punto 14 Punto 16 Punto
 
TİM/GÜLTEPE: KUR ARTIŞLARININ BAŞLAMASI GEREKİYOR
Yorum Yaz      
 
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, kur artışlarının başlaması gerektiğini belirterek, “Aşağı inen kurla üretimin sürme şansı yok.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, CNBC-e yayınında kura yönelik önemli mesajlar verdi.

Gültepe, "Kur artışlarının başlaması lazım, aksi takdirde oyundan düşecek çok firma ve sektör olma potansiyeli yüksek. Her gün gittikçe aşağı doğru inen kur sistemiyle üretimin sürdürülebilir olma şansı yok " açıklamasını yaptı.

Gültepe nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"2024 için ortaya koyduğumuz 267 milyar dolar hedef vardı. İkinci 6 ayda Avrupa ekonomisinin dengelenmesiyle bu rakamı yakalama olasılığımız yüksek. İkinci yarıdaki performansa bağlı. 263 milyar dolar çok rahat ulaşılabilir gözüküyor. Haziran ayında bir hafta yoktu bayram nedeniyle. Maalesef belki de eksi açıklama olasılığı yüksek. Mayısta rekor yakalamıştık.

"Türkiye dolar bazında minimum yüzde 40 pahalı"
Son 1,5 yılda ihracatta istediğimiz oransal büyümeyi sağlayamıyoruz. Biz istiyoruz ki bütün sektörler artı yazsın. Maalesef Türkiye rakiplerine göre çok pahalı. Dolar bazında minimum yüzde 40 pahalı. Bu eskiden maksimum yüzde 20 idi. Avrupa ülkelerinden yüzde 15-20 pahalı. Her gün gittikçe zorlanıyoruz. Hem iş almada, hem üretmede hem satışta zorlanıyoruz. Enflasyon problemi var. Son bir yılda firmalarımız girdi maliyetlerinde yüzde 100 ün üzerinde artış var. Bu artışa karşılık son bir yılda dövizin artışı yüzde 25-26. Sürdürülebilir bir ihracat, üretim kolay yapılma şansı yok. Hepimiz zorluk içerisinde işbirliklerini devam ettirmeye çalışıyoruz.

"Aşağı inen kurla üretimin sürme şansı yok"
Kur artışlarının başlaması lazım, aksi takdirde oyundan düşecek çok firma ve sektör olma potansiyeli yüksek. Her gün gittikçe aşağı doğru inen kur sistemiyle üretimin sürdürülebilir olma şansı yok. Enflasyonun tek nedeni kur olma şansı yok. Üretime dayalı politikaların devreye girmesi lazım. Merkez Bankamızın da Hazinemizin de kur politikasını oturtması gerektiğini düşünüyorum. İhracatçı sürekli yüksek kur istiyor diye bir düşünce var. Bizim öyle bir derdimiz yok. Girdi maliyetleri artmıyorsa kur sabit kalsın. Ama karşınızda rakipleriniz çok daha fazla satıyorsa siz satamıyorsanız burada bir sorun var demektir. Kurla beraber enflasyonu düşürmek ihracatçıya zarar veriyor.

DOVİZ.COM
 
       

Haber İle İlgili Yapılan Yorumlar

   

 

WhatsApp ile iletişime geç

+90 850 22 608 22

+90 505 993 91 34

+90 553 798 08 62

 

 Nakliye Terimleri & Bilgileri

Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Üye Olunuz / Bize Ulaşın / Sanal Pos / Hesaplar

 

 

 

DİĞER SİTEMİZ

Nakliyerehberim Group İnc.

© 2002 - 2022 Tasarım by nakliyerehberim.com.tr