Turkuvaz Medya Merkezi nde düzenlenen zirvede havacılıktan karayollarına, denizcilikten demiryollarına ulaşım sektörü A dan Z ye masaya yatırıldı.
Turkuvaz Medya Marka ve Pazarlama Grup Başkanı Sinan Köksal ın açılış konuşmasıyla başlayan Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi nin ilk özel oturumunda Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu ve Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu nu konuk ettiler.
ULAŞIMDA MERKEZ ÜLKE TÜRKİYE OLUYOR
Bakan Uraloğlu, "Orta Koridor üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Çin den ülkemize ulaşan yükleri Marmaray ile Avrupa ya ulaştırıyoruz. Bugüne kadar Orta Koridor un geliştirilmesi kapsamında; Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega projeleri hayata geçirdik ve yenilerine de devam ediyoruz. Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki mesafeleri kısaltacak Zengezur Yolu, Bakü Limanı nı doğrudan ülkemize bağlayacak. Çin, Doğu Asya ve Hindistan dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde de uluslararası iş birliği çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
KALKINMA YOLU 20 GÜN KISALTIR
Kalkınma Yolu kapsamında Türkiye den geçen 2.094 km demiryolu bağlantısı için 727 kilometre yeni hat yaptıklarını, 1.923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 km yeni otoyol yatırımı planladıklarını belirten Uraloğlu, "Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz. Bu projenin hayata geçmesiyle Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azaltacağız. Şu anda Kalkınma Yolu nun alternatifi olarak kullanılan Süveyş Kanalı bağlantılı uluslararası Güney Koridor üzerinden Çin ile Avrupa arasındaki taşımacılık 35 gün 7 saat sürüyor. Ancak 2023 ten itibaren Süveyş Kanalı nda ticari gemi geçişleri sıkıntıya girdi. Bu güzergah artık küresel denizcilik şirketleri tarafından tercih edilmemeye başladı ve bunun yerine Ümit Burnu na yöneldiler. Çin den kalkıp Ümit Burnu na dönen gemiler de 35 günde ulaştıkları Londra ya yaklaşık 45 gün 22 saatte ulaşıyor. Dolayısıyla biz bugün Kalkınma Yolu Koridoru nu bitirmiş olsaydık 45 günlük süre 25 güne düşerek maliyetleri de düşürecekti" diye konuştu. Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi nde Katar, BAE, Irak ve Türkiye nin olduğunu, projenin bitme aşamasına geldiğini, ülkelerin finansmanı konuştuğunu, önümüzdeki yıl içinde başlama gayreti içinde olduklarını vurguladı.
YOLLARI 2026 DA AKILLANDIRIYORUZ
Son 22 yılda karayollarına yapılan yatırımların günümüzdeki değeri 280.6 milyar dolara ulaştığını söyleyen Bakan Uraloğlu, "2002 de 6.101 km uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29 bin 653 km ye çıkardık. Sadece 6 il birbirine bölünmüş yolla bağlı iken, 77 ili birbirine bölünmüş yolla bağladık. 8.5 milyon araç trafiği 30.5 milyona çıktı. Bunları yapmasak ne olurdu diye düşünmek istemiyoruz. 1.714 km olan otoyol uzunluğumuzu 3.796 kilometreye yükselttik. 2028 de de bölünmüş yol ağımızı 31.250 km ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün bölünmüş yollarımız sayesinde seyahat konforunu arttırarak yollarımızdaki ortalama hızı 40 km den 88 km ye yükselttik" dedi. Yola yerleşecek sensörler, kameralarla beraber aracın araçla ve yolla bağlantısını sağlayacaklarını anlatan Bakan Uraloğlu, "Güney Kore ve ABD de modeller var. Biz kendi modelimizi yapıyoruz. TÜRKSAT, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Aselsan çalışıyor. Hasdal-İstanbul Havalimanı arasında 30 kilometrelik bölümde deneme sürecini başlatıyoruz. 2026 da uygulamaya girer. Yollarımıza toplam 15.000 km karayolu ağına fiber kablo tesis edilmesi için çalışmalarımızı aşama aşama sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı.
YAVUZ SULTAN SELİM E DEMİRYOLU İHALESİ SENEYE
2023 te 13.919 km olan demiryolu ağını 2028 de 17.287 km ye, 2053 te ise 28.590 km ye çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Uraloğlu, "Ankara - İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi 344 km olup, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceğiz. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanları, yüksek standartlı bir demiryolu hattı ile birbirine bağlanacak. Samsun-Sarp Hızlı Tren Hattı için de proje çalışmalarına başladık. Ankara-İzmir treni 2026 nın sonunda bitecek. Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep i tamamlayacağız. Şanlıurfa-Mardin-Ovaköy e kadar olan bölümü bitireceğiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde düşünülen çift demiryolu hattının finansmanıyla ilgili Dünya Bankası ile belirli bir noktaya geldik. Oranın ihalesini de önümüzdeki yıl yapacağız" dedi. Ülke genelindeki 1.015 km lik şehir içi raylı sistem hattının 434 km sinin bakanlık tarafından yapıldığını anlatan Uraloğlu, "Şu anda İstanbul da 1.000 km metro gerekiyor. Şu anda yapılan 400 kilometre. Bunun da 170 km sini bakanlık olarak biz yapmışız. Sorumluluk belediyelerin kendilerinde… Yapılması gereken birçok iş var. Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu 2. Etabı 2025 yılı içerisinde hizmete açacağız. Altunizade-Çamlıca-Bosna Bulvarı Metrosu, Kocaeli Gebze Sahil - Darıca OSB Metrosu, Başkentray ın devamı niteliğindeki Sincan OSB-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu nu ve Konyaray ı 2026 yılı içerisinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattını ise 2028 yılı sonunda tamamlayarak hizmete almayı hedefliyoruz" mesajı verdi.
17 NİSAN DA ÜÇ PİSTTE OPERASYON BAŞLIYOR
Hava yolcu sayısının bu yıl 230 milyona çıkacağını, 2028 de hedefin 258 milyon olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, şunları anlattı: "Bunlar durduk yere olmuyor. 26 tane havalimanını 58 e çıkardık. 32 tane yeni havalimanı yaptık. 15 tane sıfırdan havalimanı yaptık. 1.5 yılda bir havalimanı demek bu… Geri kalanını da yeniledik. İç hatlarda 58 noktaya, dış hatlarda 131 ülkede 347 farklı noktaya havayoluyla ulaşıyoruz. Bu senenin sonunda dış hatlardaki sayımızı 349 uçuş noktasına çıkaracağız. 22 yılın sonunda Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığımız ülke sayısını da 81 den 175 e ulaştırdık. İstanbul Havalimanımız Avrupa da ikinci, dünyada yedinci sırada" dedi. Dünyada paralel üç pistte aynı anda operasyonun sadece ABD de olduğunu, İstanbul Havalimanı nda da bunu gerçekleştireceklerini söyleyen Uraloğlu, "17 Nisan da İstanbul Havalimanı nda bunu uygulamaya geçireceğiz" mesajı verdi.
KARADENİZ E LOJİSTİK LİMAN GELİYOR
2002 de 152 olan liman tesisi sayısını, 217 ye ulaştırdıklarını, 2028 de bu rakamı 220 ye çıkarmayı planladıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, "Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ, limanlarında bulunan konteyner limanlarımız dünyada ilk 100 liman arasına girmeyi başardı. 2003 te 8.500 yat bağlama kapasitemiz varken, 2024 te bu sayı 25.038 e ulaştırdık. 208 yat bağlama kapasiteli Gazipaşa Yat Limanımızın yapım çalışmalarını da bitirdik ve çok yakında hizmete açmayı planlıyoruz. Karadeniz deki ticareti güçlendirecek Rize İyidere Lojistik Limanı nın yapımına devam ediyoruz. Aydıncık Yat Limanı nın altyapı çalışmalarını da 2025 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Demre Yat Limanını üstyapı çalışmalarının ardından 2026 da hizmete almayı planlıyoruz. Filyos Limanı nı doğalgaz bulacağız diye yapmadık. Orayı özel sektöre açacağız" dedi.
X TE 119 FETÖ HESABINI KAPATTIRDIK
5G ye daha çok yerli ve milli üretim yaparak geçmek istediklerini anlatan Bakan Uraloğlu, "Önümüzdeki günlerde net takvimi açıklarız. 2025 ilk çeyreğinde ihalesini yapmak, 2026 da ilk sinyali vermek gayretindeyiz. 30 tesiste 5G lisansı verildi. Buralarda deneyimleme şansınız var şu anda" dedi. Sosyal medyada 75 milyon kullanıcı olduğunu, bu alanda birçok düzenleme yaptıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, "Şirketler bizim kurallarımız var diyor. Ama Türkiye nin kendi kuralları var. Her istediğimizi almadık ama bir aşamaya geldik. Bütün sosyal medya platformları İşimizi düzgün yapmazsak, Türkiye kapatabilir, ayağımızı denk alalım noktasına geldi. X te 119 tane FETÖ cü hesabını kapattırdık. Biz yasakçı zihniyette olmak istemiyoruz. Esasında yasakçı zihniyette olan bu platformlar, paylaşımınızı yasaklıyor" dedi.
BİRÇOK SEKTÖRÜ MERCEK ALTINA ALIYORUZ
Turkuvaz Medya Marka ve Pazarlama Grup Başkanı Sinan Köksal, açılış konuşmasında, "Turkuvaz Medya Grubu olarak pek çok organizasyon, zirve ve foruma imza atıyoruz. Bu organizasyonlar genelde tek bir sektörü mercek altına alan, o sektörü derinlemesine irdeleyen tartışma ve paylaşım platformlarına vesile oluyor. Yıl boyunca ihracattan tarıma, eğitimden enerjiye, girişimcilikten turizme, kentsel dönüşümden spora ve daha pek çok sektörü detaylı olarak inceleme fırsatı bulduk. Önümüzdeki dönemde farklı sektörlerde çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
ZİRVEYE GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
Zirveye, ana sponsor olarak, Halkbank, Türk Hava Yolları, Türk Telekom destek verirken, co-sponsorlar IC Holding, İGA, Kuzey Marmara Otoyolu A.Ş., Pasifik Eurasia, Pegasus ve TAV oldu.
TÜRKİYE Yİ DEVLEŞTİREN PROJELER KONUŞULDU
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu teşrifleriyle Turkuvaz Medya Merkezi nde düzenlenen Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi nde özel bir sunum gerçekleştiren PTT Genel Müdürü Hakan Gülten kargo sektöründe çevre dostu lojistik çözümler geliştirerek sektöre liderlik ettiklerini söyledi.
ÇEVRE TEMEL STRATEJİMİZ
Gülten, "Bu anlamda kurulduğumuz günden bugüne posta, kargo, bankacılık, filateli, e-ticaret ve lojistik alanlarında sunduğumuz hizmetlerle 184 yıllık PTT ailesi olarak vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz" dedi. Çevreye olan sorumluluklarını her zaman ön planda tuttuklarını ve sürdürülebilir ulaşımı, kurumsal stratejinin temel taşlarından biri olarak gördüklerinin altını çizen Gülten, bu doğrultuda kararlılıkla çalıştıklarını belirtti.
FİLO ELEKTRİKLİ OLDU
Dağıtım hizmetlerinde yeni nesil elektrikli araçların kullanımını tercih ettiklerine dikkat çeken Gülten şöyle konuştu: "Enerji maliyeti açısından 7 kat daha fazla avantaj sağlayan, yüzde 100 elektrikli ve sıfır karbon salınımlı bu araçlarla ve aktif olarak kullandığımız elektrikli scotter larımızla çevresel etkileri en aza indiriyoruz. Filolarında yer alan elektrikli araç sayısını artırarak karbon emisyonunu önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyoruz."
8 KEZ DÜNYAYI TURLUYOR
Yaya olarak çalışan dağıtıcılarının günlük kat ettikleri mesafenin, 8 kez dünyanın etrafını dolaşacak kadar olduğunu açıklayan Gülten, "Yük optimizasyonu, araçlarımızın taşıma kapasitelerini en verimli şekilde kullanmamızı sağlıyor. Dinamik yük planlama algoritmaları ve akıllı lojistik yönetim sistemleri sayesinde, araçlarımızın doluluk oranlarını maksimize ederek gereksiz seferlerin önüne geçmiş oluyoruz" dedi. Gülten, "Rota optimizasyonuyla ise posta ve kargo taşımacılığı süreçlerimizde kullanılan araçlarımızın güzergâhlarını en verimli şekilde kullanarak ve coğrafi bilgi sistemleri ve büyük veri analitiği gibi ileri teknolojilerden yararlanarak en kısa sürede, en az yakıt tüketimi gerektiren rotaları tespit edebilecek ve çalışmalarımızı bu rotalar üzerinden yürüteceğiz" şeklinde konuştu.
INBUSINESS Genel Yayın Yönetmeni ve Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Hülya Güler moderatörlüğünde gerçekleşen Türkiye yi Değiştiren Projeler panelinin konuşmacıları Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve IC Ulaşım ve Altyapı Grup Şirketleri Genel Müdürü Serhat Soğukpınar oldu.
YİD PROJELERİ DAHA HIZLI TAMAMLANIYOR
Türkiye Yüzyılının önemli kilometre taşlarını değerlendiren Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye nin sıfırdan zirveye uzanan müteahhitlik sektöründeki başarı öyküsünü anlattı. Yap-işlet-devret (YİD) modeli dev projelerin hedef alınması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eren, çarpıcı tespitlerde bulundu. Eren, ekonomik kalkınmada YİD modelinin büyük katkısı olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Bu model sayesinde kazandığımız deneyimlerle yurt açıldık. Dünyanın birçok yerindeki yollar, barajlar ve binalar inşa ettik ve etmeye devam ediyoruz. Bu modelle projeler çok daha hızlı tamamlanıyor."
3.5 YILDA YAPTILAR!
Eren, örneklerle Yap-İşlet-Devret modelinin Türkiye ye kazandırdıklarını ise şu örneklerle anlattı: "Devletin yaptığı İstanbul-Ankara TEM Yolu nu hepiniz biliyorsunuz. Bu yolun üzerinde Bolu Dağı Tüneli yapıldı. Yapımı ne kadar sürdü biliyor musunuz? 12.5 yıl. 2 bin 900 metrelik tüneli 12.5 yılda yapabildik. Ama Orhangazi de 3 bin 300 metrelik tüneli bu modelle 2.5 yılda tamamladık. Çünkü özel sektör bu işi tamamlayacak ki kredilerini, finansmanlarını ödeyebilsin. Orada zaman kaybetme, oyalanma, gecikme lüksü yok. Söz konusu model hükümetlerin ve devletlerin bütçelerine de önemli katkılar sağladı." İstanbul Havalimanı projesinin de YİD modeli ile hayata geçirildiğini vurgulayan Eren, "İstanbul Havalimanı gibi önemli bir yapı da bu modelle yapıldı. Yatırımcıları 3.5 senede yapacağız dediklerinde, nasıl yapacaklar dedik! Şaşırdık, ama başardılar. Bu da Türk firmaların gücünü gösteriyor" diye konuştu. Eren, Türkiye nin bu modeli sayesinde havalimanları, yollar, metrolar gibi altyapı altyapısına imza attığını ve bu başarıları yurt dışında da geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
SONUÇ GURUR VERİCİ
IC Ulaşım ve Altyapı Grup Şirketleri Genel Müdürü Serhat Soğukpınar ise Türkiye de kamu-özel sektör iş birliği modelinin başarılı sonuçlar vermesine dikkat çekti. Soğukpınar, turizm sektöründen örnek vererek şu değerlendirmede bulundu: "İlk yıllarda yapılan otellerde çalışan eleman bulmakta zorlanıyorduk. Ancak bugün Türklerin, dünya turizmini yönettiğini görüyoruz. Hemen her ülkede üst düzey bir Türk yöneticiye rastlamak mümkün. Bu durum bize büyük gurur veriyor."
Soğukpınar ayrıca havalimanlarının inşasında kamu-özel sektör işbirliği modelinin genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün birçok havalimanında bu model inşa edildi. Projeler devredildikten sonra dahi özel sektörden yeniden işletme teklifleri alınabiliyor. Biz de bu sürecin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz."
Zirveye TÜRKSAT Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün özel sunumlarıyla katıldı.
İKİ YILDA ÜÇ UYDU FIRLATTIK
Ulaşım alanında Türkiye nin önemli aktörlerini buluşturan zirvede konuşan, TÜRKSAT Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, "Son 2 yıl içinde 3 tane uydu fırlatmış bir ülkeyiz. Dünya üzerinde iki ya üç uydu atabilen kaç tane ülke var?" dedi.
TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ
TÜRKSAT Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, dünyanın, insandan daha zeki sistemlerin oluşturulacağı bir sisteme doğru gittiğini söyledi. TÜRKSAT olarak uydu teknolojileri üzerine kurulmuş bir şirket olduklarını hatırlatan Atalay, sadece uydu alanında faaliyet göstermediklerini de dile getirdi. Atalay, "Kablo, kablolu TV, kablolu internet başka faaliyet alanlarımız. Bunlardan farklı olarak, bilişim sistemleri, e-devlet, dijitalleşme, dijital dönüşümle ilgili faaliyetlerimiz de var. Şu anda gökyüzünde 5 tane uydumuz aktif olarak faaliyet gösteriyor. 6. uyduyu geçtiğimiz gün fırlattık. Muhtemelen 1 ay içinde hizmet verir hale gelecek. Son 2 yıl içinde 3 tane uydu fırlatmış bir ülkeyiz. Dünya üzerinde iki ya üç uydu atabilen kaç tane ülke var?" ifadelerini kullandı. 6. uydunun tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilmiş, iftihar duydukları; Türkiye nin ilk haberleşme uydusu olduğunu aktaran Atalay, "Gözlemleme uyduları üretilmişti ama bu ilk haberleşme uydusu. Dünyada bunu daha önce yapan 10 ülkeden biriyiz" bilgisini verdi.
66 MİLYON E-DEVLET KULLANIYOR
Bugüne kadar uçakların içindeki internet hizmetlerinin yabancı servis sağlayıcıları üzerinden verildiğini belirten Atalay, "Bugün burada ilk kez duyuracağım; önce AJet sonra da Türk Hava Yolları nda bizim sağlayıcılarımız üzerinden internet hizmeti sunulacak. 1-2 ay içinde AJet te aktif olarak kullanılmaya başlar. Türk Hava Yolları nın kullanıma başlaması biraz daha uzun sürebilir" diye konuştu. TÜRKSAT ın 24 ilde 5.5 milyona yakın haneye ulaştığına da değinen Atalay, şu ifadeleri kullandı: "1.6 milyon da abonemiz var. E-devleti biz işletiyoruz. E-devlet hizmetlerinde Türkiye, dünyadaki en gelişmiş ülkelerden biriyiz. 66.5 milyon kişi e-devlet hizmetlerinden yararlanıyor. En çok kullanım sağlayanlar da 40 yaş üstü. 1000 kamu kurumu, 500 ün üzerinde de belediyenin hizmetleri e-devlet üzerinden sunuluyor.
VERİ TSUNAMİSİ
Dünyada gelinen noktada veri yönetimi, veri saklamanın ve veri iletmenin çok önemli bir olay olduğuna vurgu yapan Atalay, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Bir şeyi yönetebilmeniz için onunla ilgili verilere sahip olmanız lazım. Veri büyüklüğü o kadar hızlı artıyor ki buna veri tsunamisi de deniyor. Her 1.5 yılda bir insanlığın tarihi boyunca ürettiği veri kadar büyüklüğe sahip veri üretiliyor. Yani 1.5 yılda ürettiğimiz veri bundan önceki insanlık tarihi boyunca ürettiğimiz veri kadar bir büyüklükte. Bu verileri saklamak, üretmek, iletmek, işletmek bir iş. Biz şu an TÜRKSAT Bulut u oluşturuyoruz. TÜRKSAT verilerini burada saklıyor, işliyor olacağız. Böylece kurumların yeni yatırımlar yapmasına gerek kalmadan biz TÜRKSAT bünyesinden vereceğiz."
MARMARAY HAYALDİ GERÇEK OLDU
Türkiye nin hayata geçirdiği altyapı yatırımlarıyla önemli projelere imza attığını söyleyen Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, "Avrasya, Marmaray, Çamlıca Kulesi, Filyos Limanı gibi projeler hayata geçirdik. Marmaray hayaldi gerçek oldu" dedi
Türkiye nin son yıllarda ulaştırmada birçok dev projeye imza attığını söyleyen Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, bu projelerin Türkiye yi global arenada bir üst lige taşıdığını ifade etti. Eyigün, "Türkiye yi değiştiren projeler" başlığı altında yaptığı sunumda 20 Aralık 2016 da hayata geçirilen Avrasya Tüneli nden 150 milyon geçiş yapıldığı bilgisini paylaştı. Asya ve Avrupa yı birbirine bağlayan dev tünelden 150 milyon geçiş yapıldığını söyleyen Eyigün, "Proje 7 yılda kendini amorti etti. Günlük 69 bin geçiş garantisinin üstüne çıkıldı. Geçişlerin günde 85-90 binleri gördüğü günler oluyor. Söz konusu proje köprü üstü trafiğin azalmasına da büyük katkı sunuyor. Bu bakımdan ele alındığında da söz konusu projelerin hayati önem taşıdığını görüyoruz" diye konuştu.
GÜNDE 287 SEFER YAPILIYOR
Türkiye yi değiştiren projelerden bir diğerinin de Marmaray olduğunu ifade eden Eyigün, 29 Ekim 2012 de açılan dev projeyi 1.2 milyon yolcunun kullandığı bilgisini paylaştı. "Hayaldi gerçek oldu" sloganının Marmaray projesinde vücut bulduğunu anlatan Yalçın Eyigün, şunları paylaştı: "Marmaray gerçekten İstanbulluların hayatına büyük bir değer katan bir proje oldu. Osmanlı döneminden bu yana konuşulan, hayal edilen bir projeden söz ediyoruz. Günlük ortalama 287 seferle kent içi ulaşımda ciddi kolaylık sağlanıyor."
DEVAM EDEN PROJELER VAR
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü nün kent içi raylı sistem yatırımlarında da öne çıktığını anlatan Eyigün, bu kapsamda 432.6 kilometrelik raylı sistemi hayata geçirdikleri bilgisini paylaştı. Toplu ulaşımda başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerde hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Eyigün, "Kentlerimizin en önemli sorunu ulaşım. Ulaştırma Bakanlığımız kent içi raylı sistem yatırımlarıyla ulaşımda da dev projelere imza atıyor. İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok stratejik noktaya yönelik yatırımlarımız oldu. Aynı şekilde İstanbul un farklı noktalarına yönelik devam eden projelerimiz bulunuyor" şeklinde konuştu.
YERLİLİK ORANI ÖNEMLİ
Çamlıca da hayata geçirilen 369 metre yüksekliğindeki Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi hakkında da bilgi veren Eyigün, yeni kulenin hem işlevselliği hem de mimarisiyle kente önemli katkılar sunduğunu kaydetti. Kuleyi "İstanbul için çok özel bir yapı" olarak nitelendiren Eyigün, "Eskiden bölgedeki anten yoğunluğu görüntü kirliliği yaratıyordu. Yaptığımız kule aynı zamanda İstanbul un tüm güzelliklerinin en iyi seyredildiği nokta olarak da dikkat çekiyor" dedi. Dev projeler arasında yer alan Filyos Limanı ve Rize Artvin Havalimanı gibi projeler hakkında da bilgi veren Eyigün, bu projeleri hayata geçirirken yerlilik oranının yüksek tutulmasına büyük önem verdiklerini anlattı. Eyigün inşaat işlerinde yerlilik oranlarının yüzde 80 leri bulduğunu kaydetti.
Zirve, A Para Programcısı Uğur Korkmaz ın moderatörlüğünde gerçekleşen Havacılıkta Türk İmzası konulu panel ile devam etti. SHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tevfik Nane, TAV İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan ve THY Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur un konuşmacı olarak yer aldığı oturumda Türk havacılık sektörünün uluslararası arenada elde ettiği başarılara ve Türk havacılık sektöründe yaşanan hızlı büyümeye dikkat çekildi.
MODELİN ÖZÜNDE DİJİTALLEŞME VAR
Sektörün son üç yılda büyük bir ivme kazandığına vurgu yapan SHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, "Genel Müdürlük olarak Türkiye Yüzyılında yerimizin ne olması gerektiği konusundaki çalışmalarımızı yaklaşık 5 yıldır sürdürüyoruz" dedi. Bu çalışmalar sonucunda sivil havacılık sektörüne dünya genelinde yaklaşımına yeni bir anlayış getirdiklerini anlatan Yüksek, bu modelin özünde dijitalleşme olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin sektör için önemine değinen Yüksek, şunları kaydetti: "Yeni sivil havacılığın yeni anlayışında bir anlamda servis vererek denetleme ve otorite görevini yapan yeni bir anlayışı getiriyor. Biz insan kaynağımızı yetiştirmede yeni yılda çok önemli bir açılım yapacağız. Sektör için kapasite fazlası pilot teknisyen yetiştirecek bir platformu açmış olacağız. Türkiye de herkes bu kaynaklara erişebilecek becerebilen yapabilen pilot ya da teknisyen olabilecek."
ÇOK OLUYORUZ
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tevfik Nane ise konuşmasına "Biz Türk havacılık sektörü olarak çok oluyoruz" sözleriyle başladı. Sektörü sadece havacılık olarak düşünmemek gerektiğini anlatan Nane, "Hava meydanı işletmeleri, yer hizmetleri ve servis olarak bir bütün şeklinde baktığımızda biz dünyada bu oyunu çok ileride oynuyoruz. Öyle hava meydanları yapıyoruz ki dünya örnek oluyoruz. Bu meydanları görünce bir havacı olarak gurur duyuyorum. 6 saatlik mesafede 5 milyarlık nüfus var. Avrupa da ilk 10 arasında yer alan 3 hava meydanımız var. Bunlar İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen ve Antalya Havalimanı… Dünya havacılığında önemli bir yere geldik. İç ve dış hatlarda 2019 seviyelerini yakaladık. Kargoda da önemli bir yere geldik" diye konuştu. Nane, sözlerine şöyle devam etti: "Pegasus olarak baktığımızda ise ben 2026 yılında şirkette genel müdür olarak başladığımda 40 uçağımız vardı, bugün bu sayı 116 ya çıktı. Yıl sonunda ise 118 olacak."
BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRIYORUZ
8 ülkede, 15 havalimanı işlettiklerini söyleyen TAV İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan da işlettikleri havalimanları arasında Antalya nın önemine dikkat çekti. Antalya nın sadece Türkiye nin değil Akdeniz Çanağı nın önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Kaptan, "Sezonun giderek uzamasıyla bölgenin önemi daha da artıyor. İşletme süremizi 25 yıl daha uzattığımız Antalya da 1 milyar Euro luk yatırım yapıyoruz. Mart sonunda yeni terminalimiz açılacak" diye konuştu. Türk havacılık sektörünün çok çok iyi gittiğini söyleyen Kaptan, TAV olarak yolcu hizmetleri olarak 33 ülkede 110 havalimanında ülkemizi temsil ettiklerini anlattı. Kaptan, "Verdiğimiz hizmetlerle bayrağımızı bu ülkelerde de dalgalandırıyoruz. Bu yıl 11/0 milyon yolcuya hizmet vereceğiz. Ciromuz ise 1.3 milyar Euro nun üzerinde gerçekleşecek" diye konuştu.
SIDNEY UÇUŞU BAŞLIYOR
Son 22 yılda Türk Hava Yolları nın çok büyük bir atılım gerçekleştirdiğini söyleyen THY Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, "Gelmiş olduğumuz noktada dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu şirketiyiz" dedi. 2033 yılında halen filoda 480 olan uçak sayısını 800 e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Olmuştur, 170 milyon yolcu, 50 milyar dolar cirosu olan bir şirkete doğru koşacağız" şeklinde konuştu. Önümüzdeki hafta Avustralya da Melbourne den sonra ikinci uçuş noktamız olan Sidney hattının açılışını yapacaklarını söyleyen Olmuştur, şunları kaydetti: "Gelmiş olduğumuz noktayı asla yeterli görmüyoruz. Bu ayın sonunda 131 inci ülke olarak Latin Amerika ülkelerinden Şili ye uçmaya başlayacağız"
Zirvenin "Lojistiğin Yeni Gücü Demiryolları" başlıklı son paneli ise A Para stüdyolarında, Uğur Korkmaz ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Panelde, Türkiye deki lojistiğin mevcut durumu ve gelecek hedefleri ele alındı. Panele TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, Pasifik Eurasia Genel Müdürü Fatih Nusret Dur ve Arkas Rail Genel Müdürü Hamit Gökmen katıldı. Panelistler, Türkiye nin lojistikte sadece bölgesel değil, küresel bir aktör olma yolunda hızla ilerlediğini dile getirdi. Devam eden yatırımlar ve geleceğe yönelik planların Türkiye nin Doğu ile Batı arasındaki rolünü daha da güçlendireceğine vurgu yapıldı.
TÜRKİYE, ANA KORİDOR
TCDD Genel Müdürü Veysi Kurt, demiryollarında Türkiye nin uluslararası üs olma potansiyeline dikkat çekti. Uluslararası düzeyde Türkiye nin demir yolu potansiyelinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kurt, şunları dile getirdi: "Günümüzde Doğu ile Batı arasındaki en güçlü iki koridor da Türkiye den geçiyor. Hem devletimiz hem de özel sektörümüz bu ağlara büyük yatırımlar yapıyor. Türkiye olarak 22 yılda 60 milyarlık demir yolu yatırımı gerçekleştirdik. Halen 3.700 kilometrelik inşaat ve 6.500 kilometrelik proje çalışmamız ise devam ediyor. Hedefimiz güvenli ve güçlü ticaret koridoru özelliğimizi daha da güçlendirmek." Ayrıca Türkiye nin lojistik sektöründeki yükselişine vurgu yapan Kurt, Doğu ile Batı arasındaki ticaretin tarih boyunca güçlü olduğunu ve bu bağın günümüzde daha da arttığını belirtti. Kurt, "Bu nedenle hem ana hatlara hem de onları besleyen kılcal hatlara yatırım yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
YAŞAYAN BİR SEKTÖR
Pasifik Eurasia Genel Müdürü Fatih Nusret Dur ise, panelde yaptığı konuşmada lojistiğin dinamik bir sektör olduğunu ve Türkiye nin bu alanda güçlü bir yer edindiğini vurguladı. Dur, "Lojistik asla kesilmeyen bir sektördür. Türkiye olarak, Doğu ile Batı ticaret arasında önemli bir rol oynuyoruz. Dünya Ticaret Örgütü nün verilerine göre, 2026 yılında Hazar Denizi nden bu tarafa 11 milyon ton yük taşınacak ve bunun 4 milyon tonu Türkiye üzerinden geçecek. Orta koridorun yük kapasitesinin üç kat artması bekleniyor. Bu da ilave yatırımlar anlamına geliyor" dedi.
YÜKÜ HAFİFLETİYORUZ
Panelin diğer katılımcılarından Arkas Rail Genel Müdürü Hamit Gökmen ise lojistiğin ihracattaki rolüne değindi. Gökmen, "Türk lojistik sektörü olarak ihracatçının yükünün hafiflemesinden mutluluk duyuyoruz. Bu alanda devletimizin verdiği teşvikler çok önemli. Ancak bu teşviklerin artmasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu. Gökmen, lojistik sektörünün Türkiye nin ekonomik büyümesine olan katkısına dikkat çekerek, "Bu bağlamda hedeflerimizi yukarı yönlü revize ediyoruz" dedi.
ZİRVEYE GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
Zirveye, ana sponsor olarak, Halkbank, Türk Hava Yolları, Türk Telekom destek verirken, co-sponsorlar IC Holding, İGA, Kuzey Marmara Otoyolu A.Ş., Pasifik Eurasia, Pegasus ve TAV oldu.
KAYNAK: PARA DERGİSİ
LOJİPORT |