Anasayfaya Dön // ONEMLİ NAKLİYE BİLGİLERİ   17.01.2025 08:02:25         Karakter boyutu : 11 Punto 12 Punto 14 Punto 16 Punto
 
LOJİSTİK DEPO TALEPLERİNDE ZİRVE İSTANBUL’UN
Yorum Yaz      
 
Zuhal Balsarı, “İstanbul, Türkiye’nin en büyük ticaret ve lojistik merkezi olması nedeniyle depo yatırımları için yüksek talep görüyor. Avrupa Yakası nda Hadımköy, Başakşehir ve Esenyurt; Anadolu Yakası nda Tuzla, Gebze ve Kartal ön planda” dedi.

İstanbul’a yakınlığı ve sanayi bölgeleri ile öne çıkan diğer illeri Kocaeli ve Sakarya olarak sıralayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, “Bu şehirlerde lojistik merkezlerin artmasıyla depo yatırımları cazip hale geldi. Bursa’da ise otomotiv ve tekstil sektöründeki yoğunluk depo yatırımlarını teşvik etmektedir. Balıkesir ilinde ise özellikle son yıllarda Bandırma Limanı ve İstanbul-İzmir Otoyolu’nun etkisiyle depo talebi artış gösteriyor.

Ege’de ilk göze çarpan İzmir

Ege bölgesinde en göze çarpan il İzmir. Bu bölge özelinde Aliağa ve Torbalı gibi sanayi bölgelerine yakınlık, deniz ticaretinin yoğunluğu, limanlara erişim ve tarımsal ürünlerin depolanması için talep artışı yaratmaktadır. Ayrıca yine Ege bölgesi içindeki Manisa ilinin sanayi bölgeleri ve İzmir’e yakınlığı nedeniyle depo yatırımları için tercih edildiği görülmektedir. İç Anadolu Bölgesi’nde ise Ankara ‘nın Türkiye’nin merkezi konumunda olması ve ticari hareketlilik nedeniyle depo yatırımları için önemli bir nokta olduğunu görüyoruz. Ayrıca, sanayi bölgelerine yakınlık ve lojistik bağlantılar Ankara’yı cazip hale getiriyor. Bununla birlikte yine İç Anadolu bölgesinde gıda ve tarım ürünlerinin depolanması, lojistik merkez projelerinin artması nedeniyle depo yatırımları için Konya ili tercih edilmektedir.

Gaziantep ve Şanlıurfa bölgenin öncüsü

Güneydoğu Anadolu bölgesi genelinde bu bölgenin yükünü çeken illerin başında Gaziantep ve Şanlıurfa gelmektedir. Bölgenin ihracat hacmi, sanayi ve tarım ürünlerinin lojistiği için depolama alanlarına talep yaratmaktadır. Ayrıca deniz ile bağlantı açısından Mersin ve Adana (Akdeniz Bölgesi ile bağlantılı) ve Mersin Limanı çevresinde lojistik faaliyetlerin artması depo yatırımlarını cazip hale getirdiğini görüyoruz. Türkiye‘nin kuzeyine baktığımızda ise bu konuda Samsun ve Trabzon öne çıkmaktadır. Karadeniz‘ e kıyısı olan bu şehirlerin liman ticareti ve tarımsal ürünlerin depolanması açısından önemi büyüktür.” şeklinde konuştu.

Depo kiraları ve arsa maliyetleri nasıl bir seyir izliyor?

Türkiye’de depo kira değerleri hakkında da bilgiler veren Balsarı, “Türkiye’de depo kira değerleri, lokasyona, deponun özelliklerine ve sektörel talebe göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Genel olarak büyük şehirlerde ve lojistik merkezlere yakın alanlarda daha yüksek kira bedelleri görülmektedir. Depo kiraları, e-ticaretin büyümesi, lojistik sektörü talebinin artması ve modern depolara olan ihtiyacın çoğalması nedeniyle sürekli artış göstermektedir. Özellikle İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde prime lokasyonlarda ki depo kiraları daha hızlı yükselmektedir. Özellikle sanayi ve lojistik merkezlere yakınlık fiyatları oldukça etkiliyor.

Bununla birlikte özellikli diyebileceğimiz depolar için, örneğin soğuk hava depoları, yüksek tavanlı ve geniş alanlı modern depolar, eski tip depolara göre daha yüksek kiralarla talep görmektedir. Bölge özelinde kira rakamlarına genel olarak baktığımızda, bölgelerin lojistik ve sanayi talepleri doğrultusunda fiyatların değiştiğini görüyoruz.

İstanbul genelinde kira rakamları 300 TL /m² ile 400 TL /m² arasında değişmektedir.
Kocaeli bölgesinde (Gebze, Dilovası) 200 TL/m² ila 350 TL /m² arasında değişmektedir.
Bursa bölgesinde 200 TL/m² ila 300 TL /m² arasında değişebilmektedir.
İzmir - Manisa bölgesinde 100 TL/m² ile 220 TL/m² arasında konum ve özelliğine göre kiralar görülmektedir.
Depo yatırımlarında arsa maliyetleri ise, konuma ve altyapıya göre değişiklik göstermektedir. Sanayi ve lojistik merkezlerine yakın bölgelerde talep yüksek olduğu için maliyetler artarken, bu lokasyonlar lojistik avantaj sağlar. Şehir merkezine uzak kırsal alanlarda maliyetler daha düşük olmasına rağmen, altyapı eksiklikleri yatırım maliyetlerini artırabilir. Yeni otoyol, demiryolu ve liman projelerine yakın arsalarda fiyatlar hızla yükselmektedir. Marmara Bölgesi nde maliyetler oldukça yüksekken, Ege ve İç Anadolu bölgeleri daha uygun alternatifler sunar. Ancak imar durumu ve izin süreçleri de toplam maliyet üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, doğru lokasyon seçimi hem maliyet hem de operasyonel avantaj açısından kritik öneme sahip.” diyerek sözlerini bitirdi.

LOJİPORT
 
       

Haber İle İlgili Yapılan Yorumlar

   

 

WhatsApp ile iletişime geç

+90 850 22 608 22

+90 505 993 91 34

+90 553 798 08 62

 

 Nakliye Terimleri & Bilgileri

Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Üye Olunuz / Bize Ulaşın / Sanal Pos / Hesaplar

 

 

 

DİĞER SİTEMİZ

Nakliyerehberim Group İnc.

© 2002 - 2022 Tasarım by nakliyerehberim.com.tr