|
SURİYE İLE İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALAR HER AN BAŞLAYABİLİR
|
|
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Kemal Gül, Suriye’deki lojistik çevrelerinde iki hafta içinde ikili ve transit taşımaların yeniden başlayabileceğinin konuşulduğunu açıkladı.
Suriye’de Esad rejiminin sona ermesi ve yeni yönetimin adımları, sektörde heyecan yarattı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Kemal Gül, Suriye’deki lojistik çevrelerinde iki hafta içinde ikili ve transit taşımaların yeniden başlayabileceğinin konuşulduğunu açıkladı.
Savaş nedeniyle yıllardır tampon bölgede yapılan teslimatlar, Türk nakliyecilere ciddi zorluklar yaşattı. Alıcılar, tampon bölgeye kadar gelen malları teslim alıyor, bu süreç ise zaman kaybı ve yüksek maliyetlere yol açıyordu. Suriye’deki rejim değişikliğiyle birlikte taşımacılık faaliyetlerinin eski sisteme dönmesi bekleniyor. Bu durum, Türk nakliyecilerin bölgeye ihracat ve transit taşımalarını hızlandırması için büyük bir fırsat sunuyor.
Kemal Gül, taşımaların eski düzenine dönmesiyle birlikte Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatın yeniden hızlanacağını ifade etti. Gül, “Suriye üzerindeki transit hatların kapanmasıyla yükler deniz yoluna kaymış, bu da süre ve maliyet açısından ciddi dezavantaj yaratmıştı. Karayolunun tekrar devreye girmesi, özellikle gıda taşımacılığında kritik öneme sahip. Ürünlerin raf ömrü nedeniyle uzun mesafeler tercih edilmiyor. Suriye hattının açılması maliyetleri azaltacak, taşıma sürelerini kısaltacak” dedi.
Suriye üzerinden yapılacak taşımaların, Türk nakliyeciler için Avrupa hattındaki rekabet baskısını da azaltması bekleniyor. Kemal Gül, bu gelişmenin deprem bölgesindeki nakliyecilere de yeni iş fırsatları sunacağını vurguladı. Suriye ile ticaretin kesilmesi, özellikle Hatay merkezli firmaları derinden etkiledi. Ancak yeni dönemde Suriye üzerinden yapılacak taşımalarla bölge ekonomisinin canlanması hedefleniyor.
Suriye’nin transit taşımacılıkta yeniden rol üstlenmesi, Kızıldeniz krizini de bypass edebilir. Bu durum, Orta Doğu ülkelerine yönelik nakliye maliyetlerini düşürerek sektöre nefes aldıracak.
Türk nakliyeciler, Suriye’deki yeni döneme hazır olduklarını belirtiyor. Gül, “Anlaşmalar sağlanırsa günlük 400 olan sefer sayısı kısa sürede artabilir. Ayrıca Suriye’nin açılması, sadece Türkiye değil, Avrupa’dan gelen yüklerin de Orta Doğu’ya ulaşmasını hızlandıracak” ifadelerini kullandı.
Deprem bölgesindeki nakliyeciler arasında ise şimdiden rota planlamaları başladı. Bölgenin tekrar aktif hale gelmesiyle nakliye firmaları arasında rekabetin artması bekleniyor.
LOJİPORT |