Anasayfaya Dön // ONEMLİ NAKLİYE BİLGİLERİ   24.01.2025 10:16:51         Karakter boyutu : 11 Punto 12 Punto 14 Punto 16 Punto
 
“İHRACAT ARTIŞI, GÜÇLÜ LOJİSTİK ALTYAPIYLA GERÇEKLEŞEBİLİR”
Yorum Yaz      
 
Lojistik Performans Endeksi Çalıştayı’nda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "İhracat ve lojistik, birbirini tamamlayan süreçler. İhracatın büyümesi için lojistik altyapının gelişmesi, lojistiğin gelişimi için ihracatın artışı şart" diye konuştu.

Türkiye nin Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi ndeki sıralamasını yükseltmek ve bu doğrultuda bir yol haritası oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen Lojistik Performans Endeksi Çalıştayı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe nin ev sahipliğinde TİM Dış Ticaret Kompleksi nde düzenlendi. Etkinliğe lojistik sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firma temsilcisinin yanı sıra kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılış programında, TİM Lojistik Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mücahit Arman ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez katılımcılara hitap etti.

Türkiye, üst politika belgelerinde ilk 30 ülke arasında yer almayı hedefliyor

TİM Lojistik Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, açılışta yaptığı konuşmada, lojistikle ilgili tüm çalışmalarda ihracatçıların talep ve görüşlerini en hızlı şekilde çözüme ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.

Bayrak, “Bugün YOİKK 2024 Eylem Planı kapsamında, Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi nde üst sıralara yükselme hedefimize odaklanan çalışmalarımızı bir adım öteye taşımak üzere bir araya geldik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TİM koordinasyonunda çalışmaları devam eden eylem planı kapsamında geçtiğimiz yıl başlattığımız çalışmalarımıza somut adımlarla devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

"Bugüne kadar, Dünya Bankası temsilcileriyle çeşitli toplantılar gerçekleştirerek endeksin metodolojisi, ülkemizin konumu ve atılabilecek adımlar hakkında detaylı bilgiler edindik. Bu bilgiler, çalışmalarımızı doğru bir zeminde ilerletmemize önemli katkılar sağladı." ifadelerini kullanan Bayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü, "Endekste üst sıralara çıkma hedefimiz, yalnızca bir eylem planının parçası değil. Aynı zamanda Orta Vadeli Program ve 2025 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı nda da açıkça belirtiliyor. Türkiye, üst politika belgelerinde ilk 30 ülke arasında yer almayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak ve endeks göstergelerinde iyileşme sağlamak için kamu ve özel sektör arasında güçlü bir iş birliği gerekiyor. Sizlerden gelecek öneriler, yol haritamızı daha güçlü bir şekilde oluşturabilmemiz için çok kıymetli olacak. Hep birlikte çalışarak, Türkiye nin lojistik performansını daha ileriye taşıyacağımıza inancım tam."

İhracatımızı artırmak için lojistik altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor

TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise konuşmasında, "İhracat ve lojistik, birbirini tamamlayan süreçler. İhracatın büyümesi için lojistik altyapının gelişmesi, lojistiğin gelişimi için ihracatın artması gerek." diye konuştu.

"Gerek bizzat yaşadıklarımız gerekse akademik çalışmalar bir gerçeği ortaya koyuyor. O gerçek şu: Lojistik performansındaki her artış, ihracatımızı pozitif etkiliyor. Lojistik Performans Endeksi nde yüzde 1 lik artış, ihracatımızda yüzde 0,77 lik yükseliş anlamına geliyor." şeklinde konuşan Başkan Gültepe, "Dolayısıyla, ihracatımızı artırmak için lojistik altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor." dedi.

2024 yılını 262 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını, bu yıla 280 milyar dolar hedefiyle başladıklarını söyleyen Gültepe, “2028 de ise 375 milyar dolarlık bir ihracat öngörüyoruz. Orta ve uzun vadede çok ciddi hedeflerimiz var. Biz Türkiye yi uzun vadede ilk 10 ihracatçı ülke arasına çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında ihracat yüklerinin taşınma oranlarına da değinen Gültepe, "Halen ihracat yükümüzün yüzde 74 ünü deniz yoluyla, yüzde 20 sini karayoluyla, yüzde 1 ini demir yoluyla, yüzde 0,16 sını ise hava yoluyla taşıyoruz." dedi.

TİM Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı, "Hem 2025 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı nda hem de OVP hedeflerimizde Küresel Lojistik Endeksi yer alıyor. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu bünyesinde yürütülen eylemler, ülkemiz için stratejik önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz sonuçları büyük bir titizlikle takip ediyor. Bugün gerçekleştireceğimiz çalıştay çıktılarıyla, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu bünyesindeki eylemi de şekillendireceğiz."

Orta koridorda lojistik bir üs haline gelmeyi hedefliyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Mücahit Arman ise endeksin önemi ve son gelişmelerle ilgili bilgiler vererek, şu değerlendirmelerde bulundu, “Lojistik Performans Endeksi, sadece bir ölçüm aracı değil, aynı zamanda ülkelerin ekonomik ve ticari kalkınma politikalarını şekillendirmelerine yardımcı olan bir göstergedir. Dünya Bankası, endeks için geleneksel anket yaklaşımından küresel gönderi takip verilerine dayalı niceliksel performans göstergelerine geçeceğini açıklamıştır. Bakanlığımız bu gelişmeleri yakından takip ederek, ülkemizin lojistik performansını güçlendirmeye yönelik gerekli çalışmaları yürütmektedir.”

Arman, ayrıca orta koridorun önemine vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı, “Asya yı Avrupa ya bağlayan üç ana yük koridoru üzerindeyiz. Orta koridor, Avrasya boyunca kritik bir yük rotası haline gelecektir. Türkiye olarak biz de orta koridorda lojistik bir üs haline gelmeyi hedefliyoruz. Bakanlığımızın önem verdiği bir diğer uluslararası koridor da Irak-Katar-BAE nin iş birliği ile geliştirilen ve Avrupa ile Asya arasında alternatif bir taşıma koridoru sunan Kalkınma Yolu Girişimi dir. Ülkemizin lojistik performansını ve bu koridorlardaki etkinliğini artırmaya yönelik kamu ve özel sektörün iş birliği içindeki çalışmalarına büyük önem veriyoruz.

Bu çalıştay, lojistik sektörünün geliştirilmesi, bölgesel entegrasyonun artırılması ve Lojistik Performans Endeksi nde eksik yanlarımızın güçlendirilmesi için çok önemli bir fırsattır. Katkılarınızın, lojistik altyapımızın ve hizmetlerimizin daha ileri bir noktaya taşınmasına büyük bir fayda sağlayacağına inanıyorum.”

Türkiye lojistikte güçleniyor

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez, lojistik sektörünün Türkiye için stratejik önem taşıdığını belirtti. Türkiye nin jeostratejik avantajlarının son dönemdeki yatırımlarla güçlendiğini vurgulayan Sönmez, çalıştayın sonuçlarının Lojistik Performans Endeksi nde Türkiye yi daha üst sıralara taşıyacağını söyledi.

2028 hedeflerine değinen Sönmez, lojistik ihracat gelirini 78 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Dünya Bankasının Lojistik Performans Endeksi ne dikkat çeken Sönmez, Türkiye nin 38. sıradaki yerini daha yukarılara taşımak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Markalaşma ve destek programlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sönmez, lojistik ve havayolu taşımacılığı sektörlerinde 17 firmayı desteklediklerini, bunlardan 6 sının Turquality, 9 unun ise marka statüsünde olduğunu söyledi.

Yurt dışı lojistik yatırımları geliştirme projelerine de değinen Sönmez, şu anda Avrupa ve ABD de toplam 5 Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağı (YLDA) yapılarını desteklediklerini, yeni taleplerin özellikle Asya ve Afrika bölgelerinden değerlendirildiğini belirtti.

2024 bütçesi hakkında konuşan Sönmez, hizmet sektörleri için ayrılan 7 milyar liranın yaklaşık 1 milyar lirasının lojistik ve havayolu taşımacılığına tahsis edildiğini ifade etti.

Son olarak, çalıştayın sektöre yol göstereceğini belirten Sönmez, “Hedeflerimize ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Çalıştayın teknik bölümünde Lojistik Performans Endeksi Teknik Sunumu ele alınırken, çalıştayın ana teması olan “YOİKK Kapsamında Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksinde Türkiye nin İlerleyiş Sağlaması” başlığında oturumlar düzenlendi. Oturumlar, Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Arslan ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Program, grup çalışmaları ve lojistik sektöründeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin yapılmasıyla sona erdi. Çalıştaydan elde edilen çıktıların, Türkiye nin lojistik performansını artıracak stratejik planlamalara katkı sağlaması bekleniyor.

KAYNAK: İbrahim BAYKUT – Gazetecin.com

LOJİPORT

 
       

Haber İle İlgili Yapılan Yorumlar

   

 

WhatsApp ile iletişime geç

+90 850 22 608 22

+90 505 993 91 34

+90 553 798 08 62

 

 Nakliye Terimleri & Bilgileri

Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Üye Olunuz / Bize Ulaşın / Sanal Pos / Hesaplar

 

 

 

DİĞER SİTEMİZ

Nakliyerehberim Group İnc.

© 2002 - 2022 Tasarım by nakliyerehberim.com.tr