Anasayfaya Dön // ONEMLİ NAKLİYE BİLGİLERİ   24.04.2025 10:35:33         Karakter boyutu : 11 Punto 12 Punto 14 Punto 16 Punto
 
“ŞENYURT VE NUSAYBİN SINIR KAPILARI BİR AN ÖNCE AÇILMALI”
Yorum Yaz      
 
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, Suriye ile Türkiye arasındaki ticaretin daha da güçlenmesi için Nusaybin ve Şenyurt sınır kapılarının bir an önce onarılarak açılması çağrısı yaptı.

Suriye’de yeni hükümet kurulduktan sonra Şam a giden ilk resmi ekonomi heyetinde yer alan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, gezi dönüşü gazetemize iki ülke ticaretine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Bölge ticaretinin yeniden eski günlerine dönebilmesi için iki ülke arasındaki lojistik bağları güçlendirecek mekanizmalara ihtiyaç olduğunu ifade eden Hatip Çelik, “Lojistik sektörü ve tedarik hizmetlerinde ticari ilişkilerin hızlanması ve dinamik bir ticaretin oluşması için geleneksel mekanizmalarımızı bir an önce yeniden faal hale getirmeliyiz. En acil talebimiz 1980’den beri kapalı bulunan Şenyurt ( Dırbesiye) gümrük kapısı ile Nusaybin Sınır Kapısının (Kamışlı) biran önce açılmasıdır. Yüksek lojistik avantajlarımız olmasına rağmen Suriye pazarında yeterli ticari hacmi yakalayamıyoruz. Bu sağlanabilirse bölgemizdeki iş insanlarımız lojistik avantajlarını ve yüzyıllardır sahip oldukları akrabalık ilişkilerini kullanarak önemli bir ticaret hacmini rahatlıkla yaratacaktır. Hem bizim hem de Suriye’den iş insanları arasındaki etkileşimin artırılması için de Mardin Aziz Sancar Havalimanı’ndan Şam’a yönelik direkt seferlerin hızlıca planlaması yapılmalı. Karşılıklı olarak personel ataması gibi hususlarda idari altyapı da hızlıca iyileştirilirken iş insanlarının karşılıklı olarak bölgeye erişimi sağlanmalı. Ayrıca yüksek karayolu maliyetlerine karşı bağımlılığı azaltmak için 2 ülke arasında var olan tren yollarının da yeniden onarılıp faal hale getirilmesi bölge ticaretine önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Gümrük tarifelerinde daha sürdürülebilir politikalara dönüş yapılmalı

Suriye’nin yeniden imarında en önemli çözüm ortağının Türkiye olduğunu vurgulayan Hatip Çelik, gümrük vergi tarifelerinde daha sürdürülebilir politikalar beklediklerini aktardı. Başkan Çelik, “Birleşik Arap Emirliklerinde ihracatta uygulanan gümrük vergisi yasasının bir an önce Suriye’ye de uygulanmalı. Ayrıca Ticaret Bakanlığı tarafından verilen proje destekleri kapsamında belirlenen hedef pazar 55 ülke arasında, Suriye’nin de bir an önce eklenmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Tekstil sektörünün krizden çıkışı Suriye’de sağlanabilir

İç savaştan önce Suriye’de tekstil, halı ve ayakkabı sektörlerinin büyük ölçekli üretimler yaptığını anımsatan Hatip Çelik, şöyle devam etti: “Şuanda Suriye’deki işçilik maliyetleri Türkiye’ye oranla daha sürdürülebilir ve rekabetçi seviyede yer alıyor. Eğer gümrüklerdeki sorunlar çözülürse Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde zor günler yaşayan tekstil sanayicilerimiz yatırımlarıyla Suriye’deki tekstil sektörünün canlanmasında büyük bir görev üstlenebilir. Yani Türk Hazır giyim, konfeksiyon, halı ve ayakkabı sektörlerimiz için krizden çıkış kapısı Suriye olabilir. Ancak bu yeni ticari hacmin sağlanabilmesi için iki ülke arasındaki gümrük sorunlarının bir an önce çözülmesi ve iş insanlarımızı teşvik edici uygulamaların daha da artıracak yeni programların hayata geçmesi gerek. Tekstil sektöründeki geleneksel pazarlarımız başka ülkelere kaymadan bu alanda hızlı adımlar bekliyoruz.”

Mehmet Nabi BATUK – EKONOMİM.COM

LOJİPORT
 
       

Haber İle İlgili Yapılan Yorumlar

   

 

WhatsApp ile iletişime geç

+90 850 22 608 22

+90 505 993 91 34

+90 553 798 08 62

 

 Nakliye Terimleri & Bilgileri

Sınırlı Sorumluluk Beyanı

Üye Olunuz / Bize Ulaşın / Sanal Pos / Hesaplar

 

 

 

DİĞER SİTEMİZ

Nakliyerehberim Group İnc.

© 2002 - 2022 Tasarım by nakliyerehberim.com.tr