4 bin araca ATP Belgesi verildi, hedef 40 bin belge
7.02.2022 14:04:50 |
AB ve T.C tarafından finanse edilen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın himayelerinde gerçekleştirilen Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi.
murat-kopcak.jpg6-7 Şubat’ta yapılan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak, onay kuruluşu TSE ile yaptıkları çalışmalarda 4 bin araca belge verdiklerini söyledi. Kopçak, belge sayısını 40 bin araca yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Sistemin yalnızca bozulabilir gıda ile ilgili olmadığını vurgulayan Kopçak, “ilaç, meyve sebze ve aşı gibi ürünlerin hangi araçla taşınabileceklerini de belirliyoruz. Hangi ürünlerin hangi araçlarla taşınacağının belirleneceği bir filomuz olacak. Amacımız sektörün gelişmesine olanak sağlayacak gelişmelerle, sorunların önüne şimdiden geçebilecek çalışmalar yapmaktır” diye konuştu.
zeynep-ozkan.jpgTarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanı Zeynep Özkan ise, ana amaçlarının gıdayı korumak olduğunu belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her ürettiğimiz 3 gıdadan birini yani 19.1 ton gıdayı çöpe atıyoruz. FAO ile beraber bir kampanya başlattık. Tüketiciye yönelik paylaşımlarla iki Guinnes dünya rekoruna imza attık. Gıda kaybını azaltmayı içeren Kılavuz adlı bir kitapçık yayınladık. 23 il 51 hal, 1018 işletmede yaptığımız araştırmada seçme, ayıklama ve nakliyeden kaynaklanan durumlardan dolayı gıda kayıplarına rastladık. Şartlar iyileştirilirse buradaki büyük kaybın da önüne geçebileceğiz. Özellikle nakliyede ambalajlamanın doğru yapılmaması, saklama koşulları, yol durumları ve soğutma sistemleriyle bu kaybın büyük oranda indirilebileceğini gördük. Hallerde soğuk hava depolarının gerekli olduğu gerçeğini yaşadık. Yeşil mutabakat kapsamında baktığınızda sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir ulaşımın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
ilhami-akturk-001.jpgTSE Genel Sekreter Yardımcısı İlhami Aktürk de, ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle büyük lojistik avantajlar taşıdığının altını çizerek, “TSE’den belge alan araçların sorunsuz taşımalar gerçekleştirdiğini belirtti. 37 yalıtımlı araç desteği katılımcılara iletildi, 9 soğutucu cihazla Tip testi hizmeti veriyoruz. ATP muayene merkezlerinin sayısını artırmaya başladık. İhtiyaç halinde 69 ilde faaliyet gösteren 70 araç kontrol merkezi ile çalışmalara başladık. Tüm bu standartların ortaya konulması nihai hedef olarak tasarrufun sağlanması konusunu dünyaya taşıyacaktır” diye konuştu.
emre-melek.jpgProje Genel Bilgilendirme konusunda konuşan ve aynı zamanda Çalıştay’ın organizasyonunu yürüten Eptisa’nın Proje Direktörü Emre Melek, şu bilgileri aktardı:
“Son dönemde ATP’ye taraf ülkelerin sayısının gittikçe arttığını görüyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’nın uygulamalarını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Yol kenarı denetimler artarak daha da güçlenecek. Biz 2021 Şubat’ta projeye başladık. İlk 6 aylık dönemde analiz ve veri toplama çalışmalarını yürüttük. Eylülde teorik çalışmalar kasım ayında da Kapıkule ziyareti ve İspanya çalışmalarını gerçekleştirdik.
Yasal mevzuatta iyi uygulamaların tespit edilerek bunların ülkemize de uygulanmasını sağlıyoruz. Fransa, İtalya ve İspanya’yı örnek ülke olarak belirledik. Ankara başta olmak üzere İstanbul, veGaziantep’de eğitimler düzenledik. Ankara, Edirne ve İspanya’da kapasite geliştirme toplantıları yaptık. Özellikle veri toplama çalışması bizim en çok zorlandığımız bölüm oldu. 40 bin frigorifik araçlık bir filo olduğunu biliyoruz. Bunun 3800’ü ATP sertifikalı ve 7 bini de yaşlı araçlardan oluşuyor. Bu çalışmaların sonunda gıda kaybında 14 milyar liralık bir azalma hedefliyoruz.”
sinan-oguz.jpg
UHDGM Nihai Faydalanıcı Daire Başkanı Sinan Oğuz, Uluslararası taşımacılıkta uygulanan kuralları yurtiçi taşımacılığına da geliştirmeyi hedefliyoruz. ATP Uygunluk Belgesi yurtdışında hali hazırda kullanılıyor. Yurtiçinde Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi (BTB) verilecek. Bu araçlarda T-FrC ayırtedici levhası yer alacak Denetçiler, bu levhayı dikkate alacak" şeklinde konuştu.
ilyas-emer.jpg
TSE Kombine Taşımacılık Müdürü İlyas Emer, ise "Soğuk zincir taşımacılığının ana kalemi gıda, ikincisi ilaç, ardından yaş sebze meyve-çiçek ile hijyenik belgelendirme gelir. TSE ye yapılan başvurular sonrasında araçların tip testleri yapılmaktadır. Ortak nokta nitelikli, yalıtımlı sıcaklı kontrollü araçlardır. Üreticiler her yıl TSE tarafından kontrole tabi tutulurlar. Ülkemizde ATP’ye uygun tip test merkezi bulunmuyordu. Bunlar yaygınlaştırılıyor daha da gelişecek" ifadelerini kullandı.
LOJİPORT