Evden eve nakliyatta ciro 14 milyar TL

 

9.02.2022 09:21:30



Yetki belgeli yaklaşık bin 600 firmanın faaliyet gösterdiği evden eve nakliyat sektörünün yıllık 14 milyar liralık ciroya ulaştığı tahmin ediliyor. Sektörün kamudan beklentisi, etkin denetimle yetki belgeli firmaları koruyacak tedbirlerin artırılması.

İstanbul Ticaret Odası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi, ‘Evden Eve Nakliyat Sektörünün Yapısal Durumunun İncelenmesi ve Sektördeki Hizmet Kalitesini Artırmaya Yönelik Öneriler’ konulu çalıştay düzenledi. İstanbul Ticaret Üniversitesi İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda; sektördeki yetki belgesiz çalışan firmalar sorunu, trafik yasak saatleri, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS), akaryakıt ve diğer ulaşım giderleri, denetim eksikliği, tonaj ve araç park sorunu, taşıma sigortası gibi birçok konu gündeme getirildi.

ÜNİVERSİTE İLE İŞBİRLİĞİ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Ercan Karakurt, sektörün talepleri ve çözüm önerileri için akademik bir dosya oluşturma noktasında üniversite ile işbirliği yapmanın önemine dikkat çekti. Toplantının moderatörlüğünü yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi İş Dünyası İlişkileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhittin Adıgüzel ise evden eve nakliyat sektörünün değer zincirinin önemli bir halkası olduğunun altını çizerken, kalitenin artırılmasının da ortak hedef olduğunu kaydetti.

SEKTÖRÜN EKOSİSTEMİ

Evden eve nakliyat sektörünün ekosistem büyüklüğü hakkında şimdiye kadar yapılan araştırmaların oluşturduğu çerçeve, çalıştayda ilk gündeme getirilen konulardan biri oldu. Türkiye’de 2011 yılında yıllık 3 milyon taşınma faaliyeti gerçekleştirilirken, 2021’de bu rakamın 4 milyon seviyesine ulaştığının tahmin edildiğini belirten sektör temsilcileri, K3 yetki belgeli firma sayısının ise bin 600 civarında olduğu bilgisini verdi. Yıllık 14 milyar liralık bir ekonomik hacmin olduğunu da vurgulayan sektör temsilcileri, yetki belgesizlerle birlikte fiili olarak 10 bin firmanın faaliyet gösterdiğinin tahmin edildiğini de söyledi.

oto-ercan-ito-haber2.jpgSEKTÖRÜN TALEP VE ÖNERİLERİ

Çalıştaya katılan sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği talep ve önerilerden bazıları şu şekilde:

* Evden eve nakliyat ilanlarının yer aldığı internet portallarında yetki belgesi bilgisi yok. Bu konudaki mevzuat açığı giderilmeli. Emlak sektöründe olduğu gibi portallar yetki belgesiz firmalarla çalışmamalı.

* Sektörün ölçümlenmesi konusunda bir eksiklik var. Elektronik irsaliye sistemine geçilirse tüm veriler istatistiksel olarak elde edilebilir. U-ETDS’de sadece yetki belgeli firmalar yer aldığı için daha kapsamlı bir ölçümleme için elektronik irsaliye gerekiyor.

* Yetki belgeli firmalarla çalışılması ve yetki belgesiz firmaların tercih edilmemesi konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda uygulanacak kamu spotları çok önemli bir katkı sağlayabilir.

* Yetki belgesiz firmalar, sektörde haksız rekabete ve kalitenin düşmesine sebep oluyor. Bu sebeple etkin bir denetim sistemi uygulanmalı.

* Trafikte yasak saat uygulaması konusunda yeni bir mevzuat güncellemesine ihtiyaç var. Sektörle istişare edilerek mevzuat güncellemesi yapılabilir.

* Güzergah uzaması maliyetleri artırıyor. İstanbul’da yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden belli saatlerde yeniden geçiş izni verilebilir.

KAYNAK: Şeref KILIÇLI – İTOHABER.COM

LOJİPORT