40 bin treyler ürettik, ihracatta 1 milyar dolara koşuyoruz

 

12.02.2022 09:29:51



Türkiye’nin treylerde Almanya’dan sonra en fazla üreten ülke olduğu ve hızla zirve koşusunu sürdürdüğü belirtildi. Treyler kullanarak yapılan taşımalar ise 80 milyar dolara ulaştı.

TREDER Genel Sekreteri Göktan Güçlü moderatörlüğünde yapılan ilk panelde; Koluman Otomotiv Başkanı Kaan Saltık, Prometeon Türkiye, MEA, Rusya ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu, BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser, Saf Holland EMEA Başkanı Christoph Guanter, Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç, Kadesan Group Genel Müdürü Murat Gençoğlu, İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya konuşmacı olarak yer aldı.

kaan-saltik.jpg80 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT TREYLERLE YAPILDI

Koluman Otomotiv Başkanı Kaan Saltık, Tedarik Zincirinin Kırılmasının Getirdiği Yeni Stratejiler, Yeni Üretim Planlamasında Türkiye başlığı altında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Pandemi döneminde karayolu taşımacılığının kaybı dünyada 1 trilyon doları buldu. Karayolu taşımacılığının önemi arttı. Yakın bölgeler yeni tedarik anlayışında öne çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızın yüzde 45’ini treylerle yaptık. 80 milyar dolarlık ihracat treylerlerle taşınıyor. İç pazarımız büyüdü. Geçtiğimiz yıl 24 bin 500 adet treyler satışı yapıldı. Üstyapı ihracatı da istikrarlı şekilde büyüyor. 700 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Bu yıl 1 milyar dolara ulaşacağız. Türkiye’de treyler üreticisi 200 firma var ve en büyük 30 firma TREDER çatısı altında."

faruk-uslu.jpgYENİ TRENDLER ÇEVRECİ UYGULAMALARI HALATIMIZA SOKACAK

Lastik Endüstrisinin Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakatı Destekleyici Uygulamaları bir sunum gerçekleştiren Prometeon Türkiye, MEA, Rusya ve CIS Pazarlama Direktörü Faruk Uslu şöyle konuştu:

“Sürdürülebilirlik çok önemli hale geldi. Elektrikli araçlar, bağlantılı araçlar, sürücüsüz araçlar yollara çıkacak. Prometeon ticari araç lastiklerine odaklanan yegane markadır. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi için Ar-Ge merkezlerimizle (Türkiye’de yeni Ar-Ge merkizimizi devreye aldık) çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Küresel ısınmaya karşı Yeşil Mutabakat devreye giriyor ve hedefler açıklandı. 2030 (yüzde 50 azaltım) ve 2050 (karbon nötr) yılı için emisyon hedefleri kondu. 2023 yılından itibaren 5 sektörde Yeşil Mutabakat kriterleri dikkate alınacak.

Sınırda karbon düzenlenmesi, yeşil finansman, enerji arzı, sürdürülebilir tarım, akıllı ulaşım (imasyon oranlarının yüzde 90 azaltılması) karşımıza çıkacak önemli unsurlar olarak çıkıyor. Lojistik sektöründe yeni trendleri görüyor olacağız: sensörlü araçlar, birbiriyle iletişim kuran araçlar, hidrojen motorlar, otonom kamyonlar, sürücüsüz kamyonlar, karbon fiber kullanılan kamyonlar önümüzdeki 10 yıl içinde hayatımıza girecek. Prometeon olarak yeni Ar-Ge merkezimizle düşük yakıt tüketimi sağlayan, emisyon oranları düşük lastikler geliştiriyoruz. Ana amacımız sürdürülebilir malzemeleri kullanılmasını sağlamak. 2030-2050 hedefleri kapsamında geri dönüştürülebilir malzemelerin oranını azaltacağız. Enerji tüketimimizi geçtiğimiz yıl bir önceki yıla oranla yüzde 11, azalttık. Dijitalleşmeyi destekleyerek sektöre dijital çözümler sunuyoruz. Çipli lastiklerle lastik takibi sağlıyoruz.”

Panele zoom üzerinden katılan BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser, Yeşil Mutabakatın treyler sektörüne etkileri ve teknolojik yenilikler hakkında bilgiler verdi:

“Çevre için yaptıklarımız önemli. BPW için sürdürülebilirlik çok önemli. 125 yıldır sürdürülebilirlik ve yenilik getiriyoruz. Yüzde yüz yeşil enerji kullanıyoruz. Yılda 750 bin kw saat güneş enerjisi üretiyoruz. 33 bin ağaç ektik ve filomuzda yüzde 22 elektrikli kamyonlar kullanıyoruz. 3 akslı araçlarda ağırlık azaltımı yaparak karbondioksit salımını azaltıyoruz. Her zaman ideal lastik basıncı sağlayan çözümümüzle 2.500 litre yakıt tüketimi tasarrufu sağlıyoruz, bu sayede karbondioksit salımı düşerken lastik ömrü uzuyor. Elektrikli kamyonlar için 6 ton, 15 ton 26 ton aksları sunuyoruz. Bu sayede araçlar daha fazla yol gidebilirken ömrü uzuyor. Elektrikli kamyonumuz (eTransport) 4.285 kg azami yük, 122 saatlik akü kapasitesi sağlanıyor, 200 kilometre mesafesi var.

christoph-guanter.jpgTÜRKİYE’DE 100 BİN TREYLER AKSI ÜRETECEĞİZ

Elektrikli araçlarla ilgili son gelişmeler hakkında bilgiler veren Saf Holland EMEA Başkanı Christoph Guanter konuyla ilgili şu notları paylaştı:

“Rakamlar tam çıkmadı ama 2021 yılında 1 milyar euro ile kapatmış olacağız. Dünya çapında 10 bine yakın servis ağına sahibiz. Türkiye’de 35 servis noktamız var. Avrupa’da Almanya ve Türkiye’de Düzce’de üretim merkezimiz var. Türkiye’de 2017 yılında üretime başladık. 10 bin adetle başladık, 2023 yılında 100 bin adet üretim amaçlıyoruz. Toplam üretimin üçte birini Türkiye yapmış olacak. Sadece montaj yapmıyoruz imalat yapan bir firmayız. 2022 yılında Türkiye en hızlı büyüyen üretim merkezimiz ve bütün yatırımlarımızı buraya yönlendirmiş durumdayız. Filolar için telematik sistemini devreye aldık. Akılıl treyler sistemi ile daha fazla şeffaflık sağlayarak lastik ve frenlerin durumunu görebiliyoruz. Bizim işimiz aks imalatı ancak biz telematiki aks üzerinden çeşitli biligileri alarak filoların hizmetine sunuyoruz.

Elektrikli akslar ile; özellikle frigorifik araçlar için enerji sağlanmasını hedefliyoruz. Elektrikli aks konusunda bizlerle iletişime fgeçmenizi davet ediyorum. Seri üretimine başladı, özellikle soğutuculu araçları bulunan firmalarla görüşmek isteriz" dedi.

mehmet-ortac.jpgTÜRKİYE DE AVRUPA STANDARTLARI VE NORMLARINA UYGUN ÜRÜNLERİ ÜRETİYORUZ

Nevpa Genel Müdürü Mehmet Ortaç, Treyler ve Üstyapı Ekipmanlarında Yerel Tedarikin önemi, Türkiye’nin Treyler İhracatındaki Rekabet Avantajı başlıklı sunum yaparak şu değerlendirmelere yer verdi:

“Treylerin yüzde 98’ini ülkemizde yapabiliyorduk. Yeni gelişmeler ve kurallar devreye girince bu oran yüzde 50’ye düştü. Treylerde yeni üretim hedefi 70 bin oldu ve bu buzu heyecanlandırıyor. Türkiye’de fren sisteminde yerli üretici olmadığı için elektronik fren sisteminde sorun yaşıyoruz. Yerli bir üreteci olsaydı bu tedarik zinciri sorununda bini konuşmuyor olacaktık. Treyler üretim sayısı arttıkça, yabancı yatırımcılar da Türkiye’ye yatırım yapmaya başladılar. Bu adetlere ulaşılmasında bu firmaların desteği oldu. Bunu daha fazla geliştirip yaygınlaştırmalıyız. Nevpa olarak bizim hedefimiz dışırdan ithal edilen parçaları testlerden geçilerek üreticilere sağlamak. Bizim 3 üretim tesisimiz var. Üreticilere yakın bölgelerde 10 noktada satış noktalarımız var. Üretim arttıkça bazı ürünlerin sertifikalandırılması ve test edilmesi gerekiyor. Biz bunları da sağlıyoruz. Geçmişte yurtdışından ithal edilen ürünleri kendi üretim merkezimizde üreterek treylercilerimize sunuyoruz."

murat-gencoglu.jpgÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRDIK

Kadesan Group Genel Müdürü Murat Gençoğlu, Güçlü Tedarik Zinciri için Neler Yapabiliriz konulu sunumunda yol gösterici bilgiler verdi:

“Güçlü Tedarik Zinciri için Neler Yapabiliriz konulu sunumunda yol gösterici bilgiler verdi: Üretim kapasitemizi yüzde 30 artırdık. 2020 yılının ilk çeyreğinde 33 milyon dolarlık yatırım yaparak kayar perde kapasitemizi 14 bine çıkardık. 25 yıldır satışını yaptığımız Adelco ile bazı ürünlerin Türkiye’de üretim kararını alındık. Yerli üreticilerin Avrupa’daki üreticilerle ortaklıklar yaparak Türkiye’deki treyler üretimini fırsata çevirmesi gerekiyor. Üretimimizin yüzde 60’ını yurtdışına yapıyoruz. Türkiye’deki artan maliyetlerin önüne geçebilmek için kendi alanımızda branda üretiminde tamamen otomasyona geçiyoruz. 9 dakikada bir treyler brandası üreteceğiz.”

rifat-perahya-001.jpgTÜRKİYE TREYLER ÜRETİM MERKEZİ OLDU, OLUYOR!

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perehya, Küresel Tedarik Sorunlarının Türkiye’ye Yansımalarını değerlendirdiği bir konuşma yaptı:

"Hem Türkiye, hem de Avrupa treyler üretiminde büyük bir artış gerçekleşti. 40 bin treyler üretimi gerçekleştirerek 2021 yılında zirveye ulaştık. Gösterdiğimiz esneklik, özel tasarımlar, rekabetçi maliyetlerle Avrupa pazarında önemli bir yer tuttuk. Yan sanayi gücümüzle de Avrupa’nın treyler üssü olduk, oluyoruz. Son 1.5 yıldır küresel bir tedarik zinciri yaşıyoruz. Covid ile birlikte 2-3 aylık bir belirsizlik yaşadık. Eylül 2021 itibariyle normale döndük. Müşterilerimizle yeni ürünler, yeni konseptler konuşuyorduk. 1.5 yıldır sadece tedarik sorunu konuşuyoruz. Öncelikle sorunun başlangıcını çok iyi tespit etmek gerekir. 2021 yaz aylarında talep arttı, bunu göremedik ve stoklarla karşılayarak devamlılığı sağlayabildik. Ama başka halkalarda da sorunlar yaşanınca bazı halkalar koptu. Üretebilmek için tesis, hammadde ve insan kaynağıyla taşımaya ihtiyaç var. Önce ürünlerimize konteyner bulamadık, sonra bulduk fiyatlar 3-4 katına çıktı. Ardından yarı iletken çip problemi geldi. Daha sonra Çin’in magnezyum ihracatını kısmasının ardından alüminyum sorunu yaşadık. Bugüne kadar hiç kimsenin görmediği bir süreci geçirdik. Benim görüşüm 2022 de çok kolay bir yıl olmayacak. Önümüzdeki 3 ay çok zor geçecek. 2023 yılının birinci ile ikinci çeyreğine kadar sorunlar devam edecek. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde de talebin normale dönmesini bekliyoruz."

LOJİPORT