NAKLİYECİLER, UND’NİN MERSİN İFTARINDA BULUŞTU
25.04.2022 10:36:29 |
UND, iftar yemeklerinin ikincisini Iveco ve TOBBUND’nin katkılarıyla Mersin’de yaptı. Mersin ve bölge nakliyecilerin yoğun ilgi gösterdiği iftarda konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk nakliyecisinin yıllık 12 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla ülke ekonomisine döviz kazandırdığına dikkat çekerek, 2024 yılında bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
UND iftar yemeği; Iveco Türkiye’nin sponsorluğunda 21 Nisan’da Mersin Divan Otel’de yapıldı. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ev sahipliğinde yapılan buluşmaya; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Orta Akdeniz Gümrük Müdür Yardımcısı Mehmet Cingöz, Adana Ulaştırma Bölge Müdür Yardımcısı Murat Karahanlı, Mersin Sanayici ve İş insanları Derneği Başkanı Hasan Engin, Türkiye Irak Suriye ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mehmet Salih Çelik, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Avcı, Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak ve çevre illerden çok sayıda nakliyeci katıldı.
20 MİLYAR DOLARLIK HİZMET İHRACATI HEDEFLİYORUZ
UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu yaptığı konuşmada Mersin’in Türkiye’nin lojistik başkenti olduğu ifade etti. Türkiye’nin en büyük limanına sahip olmasının yanı sıra 400’ü aşkın nakliyeciyle Mersin’in çok önemli işler yaptığına değinen Nuhoğlu, Mersin’de Lojistik Köy yapılması için UND olarak desteğe hazır olduklarını söyledi.
Türk nakliyecisinin hiçbir destek almadan 12 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Nuhoğlu, 2024 yılında bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek
“Türkiye’nin ihracatı 225 milyar dolara çıktı. Türkiye ihracatının 100 milyar dolarlık kısmı Avrupa’ya yapıldı. Bu ihracatın yüzde 47’sini biz karayoluyla taşıdık.” dedi.
MERSİN’DE ARTIK DAHA DA GÜÇLÜYÜZ
Iveco Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak; “Burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Iveco olarak 3.5 tondan 70 tona kadar hafif, orta ve ağır nakliye araçlarında Türkiye’de hizmet veriyoruz. Yakın zamanda otobüs satışına başlayacağız. Nikola firmasıyla Almanya’da elektrikli kamyon seri üretimine başladık. ABD yollarında tamamen elektrikli kamyonlar kullanılmaya başlandı. Türkiye ve Avrupa’da 2023 yılının sonunda kullanmaya başlayacağız. Mersin’de yeniden yapılanıyoruz. Mersin’de artık daha da güçlüyüz.” şeklinde konuştu.
NAKLİYECİMİZE MÜJDEMİZ VAR
TOBBUND Lojistik Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uylukçu da yaptığı konuşmada 3 milyon transit beyannamesi sunduklarını belirterek, “Bu yıl bizi en çok heyecanlandıran gelişmelerin başında İzinli Gönderici Projesi geliyor. Bütün amacımız TIR’ların İstanbul trafiğine girmeden, herhangi bir iç gümrükte beklemeden tesisimize gelerek transit beyannamesini sunması, mühürleme işlemlerini yaptırması ve kapıya sevk edilmesidir. Böylece büyük bir zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmış olacak. Mayıs ayından itibaren Kapıkule ve Hamzabeyli için yapacağımız tesiste bu hizmeti vermeye başlayacağız” müjdesini verdi.
Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Çınar ise şunları söyledi: “2018 yılında kurulan okulumuz Milli Eğitim Bakanlığınca mesleki eğitime olan farkındalığın arttırılması hedefiyle açıldı. Bölgemizde ihtiyaç duyulan, iş imkanı olan lojistik alanında eğitilmiş iş gücünün sağlanmasında rol oynayacak. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak “Tematik okul” kapsamında eğitim veriyoruz. Ülkemizdeki 20 nitelikli okuldan birisidir. Okulumuzun kuruluşunda protokol ortağı ve paydaşımız olan UND Başkanına, Yönetim Kurulu Üyelerine, teknik eğitim ve öğrencilerin staj yeri konularında desteğini esirgemeyen UND Mersin Bölge Çalışma Grubumuza okulumuza kazandırdıkları lojistik atölyesi ve eğitim öğretime verdikleri destekler için okulumuz öğrencileri, öğretmenleri ve yöneticileri adına şükranlarımı sunuyorum.”
UND Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç, “Anadolu nakliyecisinin dostu, sektörü en zor zamanlarında yalnız bırakmayan, bizim gibi nakliyecilerin her zaman yanında ve destekçisi olan değerli Başkanımız ikinci toplantımızı Mersin’de yaparak bizlere onur vermiştir. Tabi ki sektörün problemlerini ve çözüm önerilerini kendileri bizlere anlatacaktır. Mersin’e lokasyon olarak bekleyen yatırımları konusunda (Ana konteyner Limanı ve Lojistik köy gibi) değerli desteklerini her platformda dile getirmiştir. Kendisi ile çalışmaktan ve sektöre hizmet vermekten gurur duyuyoruz” diye konuştu.
LOJİSTİK KÖYÜ ŞEHRİMİZDE GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ARAMIZDA SÖZ KESTİK
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, davetten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Beni aranıza kabul ettiğiniz için çok mutluyum” dedi. Lojistiğin diğer sektörleri de ayakta tutan özelliğine dikkat çeken Başkan Seçer, “Mersin lojistiğin başkenti deniliyor. Büyükşehir olarak lojistik sektörünün sorunlarına dikkat çekmek için kamuoyu farkındalığı yaratmak istedik. Türkiye’nin en büyük lojistik toplantısını Mersin’de yaptık. Toplantıdan sonra lojistik sektörünün sorunları konuşulmaya başlandı. Arayış içerisinde olduğumuz lojistik köy konusunda ne yazık ki bir arpa boyu yol alınamadı. Son olarak UND ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir araya geldik. İlgili kamu dairelerini de içine alacak şekilde bir çalışma grubu oluşturalım. Lafla kalmayalım, iş yapalım. İlk toplantı yapıldı. Bölgeye baktılar, imar planlarını çıkardılar. Bugün de UND yönetimi ikinci kez belediyemizi ziyaret ettiler. Lojistik köyü şehrimizde gerçekleştirmek için aramızda söz kestik. Elinin ucuyla değil, avucumuzun içiyle bu işi yapmamız lazım”