“2050’de lojistik çok farklı bir boyut kazanacak”
20.06.2022 13:56:10 |
Konsped Genel Müdürü Mete Tırman, “Yapay zeka giderek öyle gelişiyor ki. 2050’de çok farklı bir dünyada yaşayacağız. 2050’de hiçbirimiz gerçekten ne olacağını gerçekten bilmiyoruz” dedi.
7. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’nde “Covid 19 Pandemisinin Lojistik ve Taşımacılık Dünyasına Etkileri Neler Oldu ve Post Covid Döneminde Uluslararası Taşımacılık ve Lojistiğin Gelecek Rotası Nasıl Şekillenecek?” başlıklı oturum yapıldı. Moderatörlüğünü Konsped Genel Müdürü Mete Tırman’ın yaptığı oturumda Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar ve UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel katıldı.
“2050’de her şey farklı olacak”
Konsped Genel Müdürü Mete Tırman, “Pandemide bizim iş yapış şeklimizde önemli değişiklikler oldu. Bütün bunlar olurken dünya duraklamadı. Gelişmesini sürdürmeye devam etti. Özellikle teknolojide gelişmeler devam etti. Demiryolunun önünü açmaya çalışan Türkiye’deki az sayıdaki insandan biriyim. Demiryolu Taşımacılığı Derneği’ni (DTD) 2006’da kurduk. O dönemde 2023 yılı için hedefler kondu. O dönem demiryolu öncelikli yatırımlar yapılmalı dedik. Teknoloji öncelikle kullanması gereken demiryolu ama bundan uzak. Yapay zeka giderek öyle gelişiyor ki. 2050’de çok farklı bir dünyada yaşayacağız. 2050’de hiçbirimiz gerçekten ne olacağını gerçekten bilmiyoruz.
“Teknoloji olmazsa iş yapılamaz”
Transorient Yönetici Ortağı Nil Tunaşar yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Pandemide uzaktan çalışma kavramını öğrendik. Uzaktan çalışma yöntemi ile binlerce toplantı yaptık. Bu şekilde çalışılabileceğini öğrendik. Sonra bu sadece bu şekilde çalışamayacağımızı öğrendik. Hibrit çalışma yöntemlerini deneyimlemeye başladık. Daha sonra teknolojinin önemini bir kez daha öğrendik. Teknoloji benim özel ilgi alanımı oluşturuyor. Teknoloji benim bu serüvenimde başlangıçta lükstü. Şimdi ise gereklilik haline hatta zorunluluk haline geldi. Ben gerek lojistiğin gerekse diğer sektörlerin teknoloji olmadan çalışma yapamayacağını düşünüyorum.
Global trendlere bakarsak. 10 yıldır tedarik zincirinin şeffaflığı konuşuluyor. Herkes şeffaflık istiyor. Bu lojistiğe de sirayet etmiş durumda. Bunun yanında e-ticarette çığ gibi büyüyor. Şu anda e-ticaret 381,5 milyar TL büyüklükle toplam ticaretteki payı yüzde 17’ye ulaşmış durumda. Bu teknoloji ile oluyor. Bu teknoloji aslında diğer düzenleri yıkıyor. Bütün büyük üreticiler e-ticarete geçiyor. Amaç, hız artışı, maliyet düşüşü. Teknoloji bunu sağlıyor. Taşıyıcılarımız çok hızlı dijitalleşiyorlar. Gerek taşıyacılar, gerekse taşıma işleri organizatörleri için dijitalleşmenin ana organizasyon olduğunu düşünüyorum.”
“Karayolu, sınavı başarıyla tamamlamıştır”
UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “Pandemiden önce kriz yönetimi kavramı bir şeyler olunca devreye giriyordu. Pandeminin ilk aylarında herkes karantinaya girmek zorundaydı. Şoförler de karantinaya girmek zorunda kaldı. Konsolosluklar kapalı olduğu için vize alamaka ayrı bir krizdi. Ukrayna olayı oldu, kriz. Artık krizlerle yaşıyoruz. Şu an her şey olabilir, diyoruz. Artık artan bölgeselleşmeyi görüyoruz. Açıkçası seneye neler olacak, kestiremiyoruz. Bir belirsizlik içinde kim adette olursa o ayakta kalacak. Çok yönlü olmak lazım. Sürekli krizin içindeyiz ve bu böyle devam edecek gibi görünüyor.
Kabiliyeti yüksek filoya sahibiz ama ben sınır kapılarını geçemiyorum ki. Karayolunda artışın paındemideki ivmelemesinin nedenlerinden biri denizyolunda yaşananlar. Biz bu sınavdan başarıyla çıktık.
Türkiye’de lojistik çeşitlendirilmeli ama Türkiye’nin elindeki en iyi kart karayolu. Türkiye olarak karayolu ile Moğolistan’a kadar yük götürüyoruz. Portekiz’e kadar yük götürüyoruz.