RUSYA-GÜRCİSTAN SINIRINDA YAŞANAN UZUN BEKLEMELER HAKKINDA

 

31.08.2022 22:59:44



Derneğimizce, Rusya-Gürcistan sınırında TIR araçlarının oluşturduğu uzun kuyruklar ve olumsuz koşullarda sıra bekleyen sürücülere ilişkin sorunlar Moskova Büyükelçiliğimiz ve Ticaret Müşavirliğimizle sürekli olarak paylaşılmakta ve bu kurumlarımızın yakın takibinde bulunmaktadır.

Ticaret Müşavirliğimiz Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi Kuzey Kafkasya Gümrük İdaresi ile sürekli iletişim halinde olup, yaşanan beklemelerin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya uçuş sahasının kapanması, Ukrayna’dan Rusya’ya geçiş imkanının olmaması ve turizm sezonu olması gibi sebeplerle Rusya-Gürcistan sınırındaki TIR yoğunluğunun 5 kat (otomobil yoğunluğunun ise 14 kat) artması, mevcut kapasitenin artırılması için girişimler yapılsa da bu yoğunluğun artarak devam etmesinden kaynaklandığı belirtilmektedir.

Kuyrukların azaltılması için yapılan çalışmalar :

-Birisi çıkış yönünde 170 araç, ikisi giriş yönünde toplam 300 araç kapasiteye sahip üç adet yeni park alanı oluşturulmuştur.

-Yolcu işlemlerine yönelik ilave şeritler eklenmiştir.

-Diğer bölgelerden geçici görevle getirilen personel marifetiyle Verhniy Lars Gümrüğünde tam kapasite ile 7/24 gümrük işlemleri yürütülmektedir.

-Araçların gümrüklü sahaya sevkinde gümrük idaresi yetkili değildir. Ancak, araç kuyruklarının hakkaniyet içerisinde yönetilebilmesi için elektronik kuyruk uygulaması da dahil olmak üzere entegre geçiş yönetim sistemi kurulması Kuzey Kafkasya Gümrük İdaresi tarafından önerilmiştir. RF Ulaştırma Bakanlığı, bu sistemin kurulmasına yönelik çalışmalara Verhniy Lars Gümrüğünü de eklemiştir.

-Uzun süreli beklemelerin önüne geçmek adına, sınır ve gümrük yetkilileri, otomobil ve yolcuların geçişine öncelik tanımaktadır.

-Gümrük işlemleri hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Ancak her gün 1500-1700 yeni otomobil, 500 yeni TIR aracı gelmekte ve kuyruklar devam etmektedir.

-Gümrük sahasının fiziki koşullarının iyileştirilmesi ve ilave hatlar eklenmesi yönünde çalışmalar Rusya Ulaştırma Bakanlığının sorumluluğunda yürütülmektedir.

Geçtiğimiz hafta Moskova Büyükelçiliği Müsteşarı, TIR şoförlerimizin sorunlarını yerinde dinlemek üzere Kuzey Osetya ve Alaniya Bölgesini ziyaret etmiş ve sırada bekleyen TIR şoförlerimizle görüşmüş, akabinde anılan Bölge Başbakan Yardımcısı ile görüşme gerçekleştirmiştir.

Zorlu bir coğrafyada yer alan bu sınır kapısında fiziki altyapıda iyileştirme yapılmasının çok güç olduğu belirtilmektedir ancak devreye alınması planlanan “elektronik kuyruk” (sıra numarasıyla geçiş) sistemi ile kuyruklarda yaşanan haksızlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.