Avrupa’ya Elektrikli lojistik aracı da Türkiye’den

 

8.11.2022 14:34:29



Musoshi, tasarım ve üretimi Türk mühendislerince yapılan elektrikli şehir içi son nokta lojistik aracı üretti. Musoshi EV (Electric Vehicle) marka araç, Avrupa’da operasyonel maliyetleri yüzde 70 azalttı.

Teknopark İstanbul’da yerleşik Musoshi firmasının aynı adlı elektrikli aracı, kullanılmaya başladığı Avrupa ülkelerinde, şehir içi taşıma maliyetlerini yüzde 70 oranında düşürdü. Şehir içi son nokta lojistiği için üretilen Musoshi EV (Electric Vehicle), toplam sahip olma maliyetinde yüzde 50 tasarruf sağlıyor ve sürdürülebilir yeşil lojistiğin bir parçası olarak faaliyet gösteriyor.

KARLI YOLLARDA

Türkiye’de tasarlanıp, üretilen Musoshi, karlı yollarda dahi sorunsuz kullanılabiliyor. Dar geçitlere girebilen, çevik, olduğu yerde dört döner yapıdaki üç ayrı tipiyle Musoshi, ihtiyaçlara göre özelleştirilebiliyor. Firmanın hedefi; yeni elektrikli araçların bazı alt sistemlerini geliştirip, ticarileştirmek ve lojistik alanında kullanılacak elektrikli araçlarda lider olmak.İstanbul Ticaret’in sorularını Musoshi Genel Müdürü Makina Mühendisi Murat Özkan cevapladı.

ELEKTRİKLİ VE YERLİ

Musoshi nasıl kuruldu?

SGN Lojistik Yatırım şirketi tarafından 2019 yılında Teknopark İstanbul’da kurulan Musoshi, aynı zamanda ürünümüzün marka adı. Elektrikli hizmet aracı segmentindeki boşluğu dolduran ve bu alanda köklü değişim sağlayan Musoshi’nin tasarımı, mühendisliği, üretimi yerli.

ELEKTRİKLİ ARAÇ TERCİHİ

Elektrikli dağıtım aracı geliştirme fikri nasıl gelişti?

Devletler ve çevre dostu şirketler, daha az karbon ayak izi, daha yeşil bir dünya hedefinde. Nüfusun yoğun olduğu mega şehirlerde otomobil ve ticari araçların neden olduğu hava kirliliği artarak devam ediyor. AB regülasyonları kapsamında geleneksel yakıt kullanan araçların, büyükşehir merkezlerine girmesi kısıtlanmaya başladı. Sadece elektrikli araçların girebileceği yeşil bölgelerin sayısı gün geçtikçe çoğalıyor ve buna paralel olarak bu araçlara duyulan ihtiyaç da artıyor.

DUAYENLERİN TARİFİ

Gelişmiş ülkelerdeki devlet baskısı ve ek vergiler nedeniyle geleneksel yakıt kullanan şirketler mevcut filolarını elektrikli araçlar ile değiştirmek için alternatif arıyor. Musoshi’yi bu ihtiyaca cevap verebilmesi için kurduk. Şirketin sermayedarları Netlog Lojistik’in ortakları. Sektör duayenlerinin tarif ettiği ihtiyaçlara göre tasarım yapıldı.

murat-ozkan-musoshi.jpgAVRUPA’YA ÜRETİYORUZ

Üretim tesisleriniz nerede?

Avrupa Serbest Bölgesi’ndeki fabrikamız 2022’nin ağustos ayında seri üretime geçti. Kurulu kapasitemiz yılda 4 bin araç; kısa sürede yılda 15 bin araçlık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Avrupa ve ABD’de de montaj hatları kurarak 2025’te yılda 40 bin elektrikli araç üretim kapasitesine ulaşmayı planlıyoruz. Türkiye’de Avrupa için üretim yapıyoruz. Endüstriyel tasarım ve mühendislik faaliyetlerimizi Teknopark İstanbul’daki Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Üssü’ndeki Ar-Ge merkezimizde sürdürüyoruz.

YEŞİL LOJİSTİĞİN PARÇASI

Avrupa’daki faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Büyük müşterilerimiz Almanya, Fransa ve Hollanda’da olduğu için onların ihtiyaçlarını ön planda tutuyoruz. Yeşil lojistiğin önemli bir parçası olan Musoshi; Almanya’nın Münih ve Stuttgart, Hollanda’nın Amsterdam, Fransa’nın Paris ve Lyon şehirlerinde başarıyla kullanılıyor.

ÇOK REKABETÇİYİZ

Musoshi’nin global rakipleri var mı?

Fransa ve Almanya’da rakiplerimiz olmakla birlikte hem teknik özelliklerimiz hem de maliyet etkinlik açısından rekabet üstünlüğü taşıyoruz. Doğrudan lojistik sektörüne yönelik tasarlandığı için benzer hizmeti veren ağır tonajlı araçlar kullanan Avrupalı rakiplerimizden çok daha avantajlıyız. Sunduğumuz hizmetler aracın çok yönlülüğü sayesinde farklılaşıyor ve büyük ilgi görüyor.

KAPIYA TESLİM

Musoshi hangi sektörlere hitap ediyor?

Öncelikli sektörler, müşterinin ayağına kadar giden, son nokta teslimatı yapanlar. Mesela; posta hizmetleri, kargo şirketleri, yemek dağıtım şirketleri, ilaç teslimatı yapan dağıtıcılar, çamaşır ve kuru temizleme teslimatı yapan şirketler.

İÇ TALEP ARTIYOR

Türkiye’de kullanım hedefleriniz hangi yönde?

Türkiye’den de talepler almaya başladık. Küçük bir araç için yüksek tonaj kapasitesine sahip olduğundan özellikle su dağıtım şirketleri tarafından tercih edilmeye ve deneme amaçlı kullanılmaya başlandı.

GELECEĞİN DAĞITIM ARACI

“Avrupa şehirlerinde stil çizgileri ile beğeni toplayan Musoshi, global markaların şehir merkezlerinde görünür olmak amacıyla daha çok tercih ettiği bir araç haline gelmeye başladı. Sessizliği ve sıfır emisyon özelliklerine ek olarak görüntüsü ile de geleceğin dağıtım aracı çözümü olduğunu kanıtladı.”

HAMLE’DEN KABUL

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (HAMLE) kapsamına kabul edildik. 10 Ar-Ge projemiz desteklenecek ve fabrikamız yatırım destek paketi kapsamına alınarak üretim artışı sağlayacak.”

SIFIR EMİSYON

“Geleneksel bir motorlu araç yerine yüzde 100 elektrikle çalışan Musoshi’yi bir yıl kullanmak, yaklaşık 200 ağaç dikmeye eşdeğer. Avrupalı şirketlere sıfır karbon ayak izi, sıfır emisyon imkanı sağlıyoruz.”

İŞTE AVANTAJLARI

Maliyet avantajı yüzde 50.
Park etme ve manevra sıkıntısı yok.
Karlı yollarda sorunsuz hareket ediyor.
Operasyon maliyetleri düşük.
Kullanımı çok rahat ve kolay.
Tasarımları ergonomik.
Kapalı kabin sistemine sahip.
Satın alma ve kiralama yapılabiliyor.
Çok dar sokaklara girip, U dönüşü yapabiliyor.
Geleneksel motorlara göre gürültüsü daha az.
Üretiminde yüzde 25 daha az su kullanılıyor.
Trafikten arındırılmış alanlar için ideal kullanıma sahip.
Sıfır karbon ayak izi sağlıyor.
KAYNAK: Soyhan ALPASLAN - itohaber.com

LOJİPORT