“Adblue üretimi lojistik sektöründe bir kriz yaratabilir”

 

21.12.2022 16:54:57



Arbey Kimya Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AdBlue nun yokluğunda dizel yakıtlı kamyon, tır, tren ve gemi gibi lojistik araçlarının kullanılamayacağını vurgularken, “Dizel motorlu iş makineleri ile binek otomobiller de çalıştırılamayacak” dedi

Doğalgaz fiyatlarında yaşanan küresel çaplı yüksek artışlar, AdBlue’nin hammaddesi olan üre fiyatlarına da yansıdı. Batılı ülkelerin yaptırımları sonrasında, Rusya’nın ihracata yönelik kısıtlamaları da tedarikte önemli zorluklar yaşanmasına neden oldu. Yaşanan kriz, Türkiye’nin AdBlue ihracatının ise yaklaşık 6 katına çıkmasını sağladı.

AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan olan Arbey Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AB ülkelerinde, emisyon değerlerini düşürebilmek için dizel motorlu araçlarda AdBlue kullanımının zorunlu olduğunu hatırlattı.

ADBLUE NUN YOKLUĞU LOJİSTİK ARAÇLARININ KULLANIMINI KISITLAYACAK

Yükselen fiyatlar nedeniyle Avrupa’da AdBlue üretiminde ciddi azalışlar görüldüğünü belirten Karahasanoğlu, AdBlue nun yokluğunda dizel yakıtlı kamyon, tır, tren ve gemi gibi lojistik araçlarının kullanılamayacağını vurgularken, “Dizel motorlu iş makineleri, traktör, ambulans ve itfaiye araçları ile binek otomobiller de çalıştırılamayacak.” dedi.

AB ülkelerindeki AdBlue kıtlığının lojistik sektöründe yeni bir krizi tetikleyebileceğine dikkat çeken Karahasanoğlu şunları kaydetti:

“Bu durumdan sadece uluslar arası lojistik faaliyetleri değil marketlere ve bayilere ürün taşıyan araçlar da etkilenecekler. Avrupalı tüketici ürün bulmakta zorlanacak ve yükselen fiyatlar enflasyonu daha da artıracak. Dolayısıyla ithalat ve ihracat üretimi sekteye uğrayacak.”

TÜRKİYE NİN ADBLUE İHRACATI 6 KATINA ÇIKTI

TÜİK verilerine göre Ocak-Ekim ayları arasında AdBlue’da ihracatın yaklaşık olarak 6 katına, ürede ise 9 katına çıktığının altını çizen Karahasanoğlu, “AdBlue ihracatı 6,5 milyon dolara, üre ihracatı da 112 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin uyguladığı ihracat kısıtlamalarına rağmen artışlar çok güçlü seyrediyor.” dedi.

Türkiye’nin girişimleriyle imzalanan “tahıl koridoru” anlaşmasının, küresel gıda fiyatlarını düşürdüğünü hatırlatan Karahasanoğlu; ayrıca Türkiye’nin, dünyanın en büyük üre ihracatçısı Rusya ile bu konuda bir anlaşma imzalayabileceğini söyledi. “Türkiye olarak Rusya’dan uygun fiyata temin edebileceğimiz hammadde sayesinde hem Avrupa’daki AdBlue krizinin çözümüne katkı sağlayabiliriz, hem de ihracatımızı artırabiliriz.” önerisinde bulundu.

KAYNAK: stenendustri.com.tr

LOJİPORT