Bu sonarı dünyada Türkiye dahil 5 ülke üretebiliyor
28.12.2022 17:26:16 |
Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk dalgıç tespit sonarı Aras 2023, TCG Anadolu ya entegre edildi. Dünyada sayılı ülkenin üretebildiği sistemin, Türkiye için çok önemli bir kazanım olduğuna işaret ediliyor.
Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, Bu bizim için çok kıymetli bir ‘ilk adım olarak görülmeli. Bir sonar ailesi oluşuyor burada. İlk etapta dalgıç tespit sonarını yaptık. Daha sonraki süreçlerde farklı tiplerde, farklı görevler üstlenebilecek sonarlar da üreteceğiz. Aras 2023 bu ailenin ilk ferdi. dedi.
Doğal gaz hatlarına sabotaj, Ukrayna da yaşananlar ve daha fazlası... Tüm bunların ardından gözler bir kez daha dalgıç tehdidine çevrildi.
Türkiye, yerli ve milli imkanlarla dalgıç tespit sonarı üreten sayılı ülkeden. TCG Anadolu ya takılan Aras 2023 ün yakın zamanda su altında ya da kıyıya yakın bulunan kritik yapılarda da kullanılması bekleniyor.
Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk dalgıç tespit sonarı Aras 2023, Türk savunma sanayiinin gurur projelerinden biri olan TCG Anadolu ya geçtiğimiz günlerde entegre edildi. Suyun üzerinden gelecek tehditlere karşı son derece gelişmiş savunma sistemleri olan TCG Anadolu, suyun altından gelebilecek tehditlere karşı da sıkı bir şekilde korunuyor.
Dalgıç tespit sonarları her ne kadar bugüne kadar başta askeri gemiler ve askeri tesislerin korunması için kullanılmış olsa da bu durum günümüzde hızla değişiyor. Terör tehdidinin günümüzde daha farklı bir boyuta geçmesi bu değişimin en önemli sebeplerinden biri. Bu durum bir başka sonucu da beraberinde getiriyor. Suyun altında, üzerinde ya da kıyıda bulunan sivil tesislerin korunması meselesi...
Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili olan, nükleer santral projesinde sona gelen, Karadeniz kıyısında çok büyük bir doğal gaz depolama merkezi kuran bir ülke için dalgıç tespit sonarları haliyle çok daha büyük anlamlar taşıyor.
TEHDİTLERİ 1 KİLOMETRE ÖTEDEN TESPİT EDİYOR
Türkiye nin milli imkanlarla üretilen ilk dalgıç tespit sonarı Aras 2023 te Armelsan imzası var. Genel Müdür Can Emre Bakım, önce sonarla ilgili genel bir çerçeve çiziyor. Aras 2023 dalgıç tespit sonarı sisteminin su altından gelen kapalı ve açık devre solunum sistemli dalgıçları ve dalgıç intikal vasıtalarını tespit etmek için geliştirildiğini söylüyor.
Bu sistem yaklaşık 1 kilometre mesafeden otomatik olarak hedefleri tespit ediyor. Bu da kullanıcıya/operatöre yaklaşık yarım saatlik bir müdahale süresi kazandırıyor. Bakım ın üzerinde durduğu bir diğer nokta da asimetrik savaşın artık suyun altına da taşındığı gerçeği oluyor. Dalgıç tespit sonarlarının sivil alanlar için kullanımının yolunun bilhassa Ukrayna-Rusya savaşı ile açıldığının altını çiziyor Bakım.
Kamikaze dron lar kadar kamikaze insansız deniz araçlarının da öne çıkmaya başladığı uyarısında bulunan Can Emre Bakım, Aras 2023 ün yeni versiyonunun bu tür tehditleri de hızlı ve doğru bir şekilde tespit edeceğini söylüyor.
Made in Türkiye imzalı dalgıç tespit sonarıyla ilgili kısa bir zaman sonra çok önemli bir ihracat haberini kamuoyuyla paylaşacaklarına da işaret ediyor.
"DÜNYADA BUNU ÜRETEBİLEN 4-5 ÜLKE VAR"
Dalgıç tespit sonarının Türkiye de üretilmesi ve bunun TCG Anadolu ya takılması önemli bir durum. Ancak madalyonun farklı bir yüzü daha var. Değişen terör tehdidi... TRT Haber, Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan ile işin bu boyutunu konuştu.
LOJİPORT