Taşımacılar isyanda: İhracat durabilir, önümüzü göremiyoruz
20.07.2023 20:37:56 |
Uluslararası nakliyeciler, akaryakıt zammının zincirleme bir reaksiyon başlatabileceğini savunuyor. Öngörülemeyen taşımacılık maliyetleri nedeniyle, ihracatın bile sekteye uğraması söz konusu.
Taşımacılık sektörü yetkilileri, önlerini göremediklerini, akaryakıta yapılan zammın bütün sektörlere yayılabileceğini, zincirleme bir reaksiyonun başlayabileceğini belirtiyor. Özellikle lojistikte, taşımacılık maliyetleri nedeniyle ihracatın bile sekteye uğramasına neden olabileceği savunuluyor.
UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy: "Akaryakıta gelen zamlar taşımacılık sektörünü gerçek anlamda zorlayacaktır. Zaten sektör olarak maliyetlerimizin ciddi şekilde arttığı bir dönemden geçiyoruz. Maalesef bu durum zincirleme bir reaksiyona sebep olabilir. Artan maliyetlerin etkisi taşımacılık sektörü ile sınırlı kalmayacaktır. Ve tüm ürünlere gelecek fiyat artışları vatandaşı da etkileyecektir. Ne yazık ki pembe bir tablo yok şu anda. Biliyorsunuz ihracat kalemlerimiz içinde lojistiğin maliyetleri çok önemli. Bu durum ihracatın da sekteye uğramasına sebep olabilir. Dolayısıyla ihracatımız da fiyat artışlarından olumsuz yönde etkilenirse ülke ekonomimiz zor zamanlar geçirebilir." şeklinde konuştu.
Otobüsçüler de dertli
TOFED Başkanı Birol Özcan: "Son bir yılda maliyetler yüzde 40 arttı, son akaryakıt zamlarından sonra bilet fiyatlarına zam yapmak zorundayız. Maliyetler belimizi büküyor. Araçların yıllık sigorta masrafı 500 bin liraya çıktı. Şoför maaşları da arttı. Bir şoför maaşı 40 bin lira oldu. Şoförün sigorta masrafı da 75 bin lira. Köprü paraları, mazot artışı derken geleceği göremiyoruz. ÖTV- KDV indirimi istemiştik. O da mümkün görünmüyor. İstanbul’dan Van’a giden bir otobüsün yakıt masrafı 33 bin lira. Bunun üzerinde bir de biletlerde tavan fiyat uygulaması var. Bilet fiyatlarının serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
LOJİPORT