Akdeniz Bölgesi lojistikte el yükseltiyor
20.12.2023 10:43:25 |
Akdeniz Bölgesi lojistikte el yükseltiyor
20/12/2023 - 09:45:00
İhracatla yükselen Türkiye vizyonuna güç verdiklerini belirten AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, Akdeniz Bölgesi’nin depoculuktan kara taşımasına, denizyolundan demiryoluna ve yakın zamanda hizmete açılacak uluslararası hava limanıyla dünyanın değişen ve gelişen lojistik rotalarında etkin rol oynamaya devam edeceğini söyledi.
Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olarak da görev yapan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, Akdeniz bölgesinin lojistik alanda önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi. Mersin Limanı, İskenderun Limanı ve Taşucu Limanı nın özelleştirilmesinin, bölgenin lojistik kapasitesini önemli ölçüde arttırdığını vurgulayan Kılıçer, “Bölgemizde karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı altyapısını geliştirmeye yönelik yatırımlar, depolama ve dağıtım gibi lojistik hizmetlerin iyileştirilmesi için atılan adımlar ihracatçı firmalarımızın küresel arenada rekabetçiliğini artırmaktadır. Kara, hava, deniz, demiryolu ve kombine taşımacılığın yanı sıra liman işletmeciliği, antrepo ve depo hizmetleri, hızlı kargo, paket taşımacılığı ve gümrük müşavirliği firmalarıyla birlikte çok güçlü konumda olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek isterim. Depoculuktan kara taşımasına, denizyolundan demiryoluna ve yakın zamanda hizmete açılacak uluslararası hava limanıyla dört taşıma moduna sahip olacak bölgemiz, dünyanın değişen ve gelişen lojistik rotalarında yine etkin rol oynayacaktır” dedi.
‘YENİLİKÇİ VE ETKİN ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ’
Lojistik sektörünün ihracat maratonlarında en önemli paydaşlardan biri konumunda olduğunu ifade eden Kılıçer, sektörde faaliyet gösteren firmalardan en büyük beklentilerinin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ihracat mallarının zamanında, hasarsız ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi olduğunu söyledi. Kılıçer, “Lojistik hizmetlerinden rekabetçi fiyatlarla yararlanmak isteyen ihracatçı firmalarımız, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kurumsal kapasitelerini artırarak yenilikçi ve daha etkin çözümler sunmasını arzu etmektedir. Lojistik sektörünün gelişimi hiç kuşkusuz Türkiye’nin ve bölgemizin ihracatını daha güçlü ivmelendirecektir” diye konuştu.
‘İHRACATLA YÜKSELEN TÜRKİYE’ VİZYONUNA DESTEK OLUYORUZ
“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2023 yılında 86 yıllık köklü mazimizden aldığımız güçle, bölgemizin zengin çeşitliliğe sahip tarımsal üretimini ve tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara en yüksek değerlerde ihraç etmenin gayretini gösterdik” diyen Onur Kılıçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “1937 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Reisicumhur’ imzasıyla kurulan Doğu ve Cenup Vilayetleri Mıntıkası Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği’nin temelleri üzerinde yükselen Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) olarak, 25 bini aşkın üyemizle Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında zorlu koşullara rağmen üretebilme kabiliyetimizi, güvenilir ticaret ortağı imajımızı ve tedarikçi gücümüzü daha da geliştirerek ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ vizyonuna destek vermenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Hatırlanacağı üzere, küresel ticarette krizleri fırsata dönüştürmeyi başaran ülkemizin 2022 yılı ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 12,9 oranında artarak 254,2 milyar dolara ulaşmıştı. Coğrafi konum avantajını güvenilir tedarikçi kimliğiyle bütünleştiren AKİB de aynı dönemde yüzde 18 oranında artış sağlayarak 19,3 milyar dolarlık ihracata imza atmıştı. Ülke ve Birlik olarak Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarını kırmıştık.
2023 yılına da çok daha büyük hedeflere ulaşmak için iyi bir giriş yapmıştık. Lakin, ülkemiz 6 Şubat’ta insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biriyle sarsıldı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili etkileyen depremlerde on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, yüz binlerce insanımız yaralandı. Birliğimizin sorumluluk bölgesinde yer alan Hatay’da çok büyük yıkımlar yaşandı. Afet bölgesinde yer alan Adana ilimiz görece daha az etkilendi. AKİB ihracat ailesi olarak afetin ilk gününden itibaren depremzede kardeşlerimizin yardımına koştuk. Birçok üyemiz iş makinelerini, taşıma araçlarını, vinçleri, jeneratörleri ve teknik ekipmanları afet bölgesine yönlendirdi. Arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına destek verdi. Evsiz, barksız kalan vatandaşlarımızın su, gıda, giyim, barınma, ısınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanması için gecemizi gündüzümüze kattık. Elimizin uzandığı her yere umudu taşımanın gayretini gösterdik. Ortaya koyduğumuz dayanışma ve yardımlaşma ruhu, acılara karşı hepimizi ayakta tutan en büyük güç oldu.”
AKİB’İN 11 AYLIK İHRACATI 14,5 MİLYON $
Onur Kılıçer, bölgenin ihracat performansı hakkında da detaylı bilgi verdi. 2023 yılında yurt içinde ve küresel arenada ortaya çıkan tüm zorluklara rağmen, üretim çarklarını döndürmeye ve Türkiye’ye döviz kazandırma mücadelesine devam etiklerini vurgulayan Kılıçer, “Deprem, resesyon, küresel talep daralması, döviz kuru ve enflasyon dengesizliklerinin damga vurduğu 2023 yılında ihracat pazarlarında yaşanan kayıplarımızı telafi etmek için uğraş verdik. Demir çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve hammaddeleri ile yaş meyve sebze sektörlerinden aldığımız güçle Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren birlikleri arasında olmayı sürdürdük. İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu olan Birliğimiz, 2023 yılı Ocak-Kasım döneminde en yüksek değerlere Irak, Hollanda, Rusya, Romanya, İtalya pazarlarında ulaştı. Söz konusu dönemde Suudi Arabistan, Romanya, Rusya, Cezayir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ihracat hacminde anlamlı artış sağladığımız pazarlar oldu. Bölge ihracatımızda kimya, demir-çelik, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda en yüksek değerleri elde ettik. AKİB olarak 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde 14 milyar 508 milyon dolar ihracat değerine ulaştık” dedi.
lojistik hattı