Freight Pay uygulaması lojistiğe can suyu olacak
11.01.2024 10:03:20 |
Freight Pay uygulaması lojistiğe can suyu olacak
FIATA Başkanı Turgut Erkeskin, özellikle uluslararası küçük tutardaki ödemelerde süreyi kısaltmak ve maliyetleri azaltmak için hazırladıkları projeye Türkiye yi de dahil ettiklerini açıkladı.
UTİKAD, lojistik sektörünün 2023 yılı değerlendirmelerini, dernek faaliyetlerini, taşımacılık istatistiklerini ve 2024 yılı öngörülerini 10 Ocak 2024 Çarşamba günü RadissonBlu Şişli Hotel’de düzenlediği basın toplantısında paylaştı.
Basın toplantısına UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, Başkan Yardımcıları Ayşem Ulusoy, Barış Dillioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Arkın Obdan, Serkan Eren, Serdar Ayırtman, Esen Öz Tekayak, Tolgahan Bulut, Yüksel Kahraman, Murat Gümüşlüol, Cumhur Erzurumluoğlu, İbrahim Halil Delgezenli, Devrim Fırat, Ayfer Vurgun, Özgecan Er Çevlik ve Adem Güler, FIATA Başkanı Turgut Erkeskin, UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler, UTİKAD İcra Kurulu Üyeleri ve basın mensupları katılım sağladı.
bilgehan-engin.jpg“DOĞAL AFETLER VE JEOPOLİTİK RİSKLER LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DOĞRUDAN ETKİLİYOR”
Başkan Bilgehan Engin, 2023 yılının lojistik sektörü için önemli gelişmelere sahne olduğunu belirtirken, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında lojistik koordinasyon faaliyetlerinin öneminin bir kez daha arttığını vurguladı. Ayrıca, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve yılın son çeyreğinde başlayan İsrail-Filistin çatışmasının sektöre olumsuz etkilerine de değinen Engin jeopolitik krizlerin sektörü daha dayanıklı kılacak tedbirler almaya sevk ettiğini vurguladı.
“SÜVEYŞ KANALINDAKİ KRİZ NAVLUNLAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLUYOR”
2023 yılında ortaya çıkan Kızıldeniz deki güvenlik endişeleri sonrasında deniz taşımacılığı şirketlerinin Süveyş Kanalı ndan geçişlerini durdurması ve sevkiyat rotalarını değiştirmesiyle ilgili yaşanan krizin navlun maliyetlerini ve teslimat sürelerini artırdığını söyleyen Başkan Engin, UTİKAD ın süreci yakından takip ettiğini belirterek konuya ilişkin tarafları bilgilendirmek amacıyla paylaşımlara devam edeceklerini belirtti.
utikad-genel2.jpeg“SEKTÖREL EĞİTİM GÜNDEMİMİZDE”
2023 yılında ortaya konan UTİKAD çalışmalarına da değinen Başkan Engin, 9 Kasım’da gerçekleştirilen Taşıma İşleri Organizatörlüğü çalıştayında mesleki yeterliliklere, TİO’ların sorumluluklarına ve yetki belgesi alma şartlarına yönelik düzenlemelerin istişare edildiğini belirtti, sektörel eğitim gündemine vurgu yaparak UTİKAD ın bu alandaki çalışmalarını paylaştı.
Ayrıca, UTİKAD ın AB nin geçen yıl ikinci sürümünü başlattığı İthalat Kontrol Sistemi uygulamasına yönelik sektörde farkındalığı artırmak amacıyla düzenlediği ICS2 bilgilendirme seminerlerine ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesine etkin katılımları ile özellikle Altyapı ve Lojistik Çalışma Grubu’nda eşbaşkanlık görevine katkılarını aktardı.
Toplantıda, Lojistik Sektörü Raporu, İhracatta Çekilemeyen Yükler Raporu ve E-Ticaret Lojistiği Mevcut Durum Analizi Raporu gibi önemli dokümanların 2023 yılında yayımlandığını belirten Başkan Engin, UTİKAD TV nin aktif yayınlarına başlamasından ve UTİKAD tarafından düzenlenen Cumhuriyet in 100. yılı dolayısıyla yapılan Cumhuriyet Balosu’ndan söz etti.
SEKTÖRÜN 2024 YILI BEKLENTİLERİ
2024 yılına ilişkin beklentileri değerlendiren Başkan Engin, "Sektörümüzün geleceğine dair öngörülerimize göre, 2024 yılında daha etkin ve sürdürülebilir lojistik çözümleri sunmaya odaklanarak, küresel gelişmeleri yakından takip ederek sektörümüzü en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Sektördeki Ara Eleman Sorununun Giderilmesi
Ülkemiz Üzerinden Geçen Transit Taşımacılığın Geliştirilmesi
Demiryolu Yük Taşımacılığında Altyapı Yatırımlarının Artırılması
Karayolu Taşımacılığında Şoförler İçin Vize Alım Süreçlerinin İyileştirilmesi
Geçiş Belgesi Kotalarının Artırılması
Sürücü Eksikliğinin Giderilmesi İçin Çalışmalar Yapılması
Denizyolu Konteyner Taşımacılığında Rekabetin Canlandırılması
ICS2 Aşama 3 İçin Sektörün ve Kamu Kurumlarının Hazırlıklı Olması
Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği Başta Olmak Üzere Uluslararası Yük Taşımacılığı Kurallarını Belirleyen Mevzuatın Sektörle Uyumlu Hale Gelmesi
Avrupa Yeşil Mutabakatına Uyum Çerçevesinde Kamu İdaresi Tarafından Taşımacılık Sektörüne Destek ve Teşviklerin Sağlanması
Yeşil Lojistik Belgesi Başvuru Süreçlerinin Düzenlenmesi
E-Ticaretin Gelişimi İçin Vergilerde Düzenleme Yapılması
İstanbul Dışındaki Havalimanlarının ETGB’ye Hazır Hale Getirilmesi
“TÜRKİYE YENİ PLANLANAN TİCARET KORİDORLARINDA MUTLAKA YER ALMALI”
6 Ekim 2023 tarihinde yapılan FIATA Genel Kurul Toplantısı’nda FIATA Başkanı seçilen UTİKAD Eski Başkanı Turgut Erkeskin, UTİKAD’ın özellikle deprem döneminde yaptığı çalışmalara dikkat çekti. FIATA Başkanlığı görevini devraldığı Ekim ayından bu yana Türkiye’de iki önemli FIATA etkinliğini gerçekleştirdiklerini, Türkiye’nin konumunun demiryolu ve karayolu için oldukça değerli olduğunu dünyaya göstermek açısından bu toplantıların önemini vurguladı.
Turgut Erkeskin konuşmasında, “Dünya Bankası’nın açıklamalarına göre son 5 yılda, son 30 yılın en yavaş büyümesi gerçekleşti. 2024’te de %2,4 oranında bir büyüme öngörülüyor. Bu öngörünün arkasında jeopolitik gerçekler, iklim gerçekleri ve ekonomik gerçekler bulunuyor.” dedi.
Dünyanın tek merkezli bir yapıdan giderek çok merkezliliğine doğru evrildiğinin altını çizerek ülkelerin farklı yerlerden tedariklerini gerçekleştirmelerini lojistik açıdan olumlu olarak değerlendiren Erkeskin, farklı güzergahların, yeni rotaların lojistik sektörü için değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu ve Türkiye’nin yeni planlanan ticaret koridorlarında mutlaka yer alması gerektiğini belirtti.
Erkeskin, Türkiye’nin Orta Koridor’da mutlaka etkin olarak yer alması gerektiğini, bu sayede küçük ve orta ölçekli şirketlerin dahi rekabetçiliklerini artıracaklarını, bu doğrultuda maliyetlerin düşeceğini, altyapı için Orta Koridor’un bağlantılı olduğu diğer ülkelerle de görüşmeler yapılmasını, Türkiye’nin mutlaka özel sektör girişimlerini desteklemesi gerektiğini, serbest rekabet ortamının tesis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
“FREIGHT PAY UYGULAMASININ PİLOT ÇALIŞMALARINI TÜRKİYE’DE YAPACAĞIZ”
Turgut Erkeskin, gündem değerlendirmelerinin ardından FIATA’nın gündeminde olan konular için şöyle bahsetti: “FIATA olarak özellikle Orta Koridor’un dijitalleştirilmesi, sınır geçişlerinin hızlandırılması gibi çalışmalarımız bulunuyor. Ayrıca Türkiye’yi dahil edeceğimiz bir pilot projemiz olacak. Özellikle uluslararası küçük tutardaki ödemelerde süreyi kısaltmak ve maliyetleri azaltmak için hazırladığımız Freight Pay ürünümüzün pilot uygulamasını FIATA-UTİKAD iş birliğiyle Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz. Taşıma işleri organizatörlerinin bu ürünümüze ilgi göstermesi bizler için oldukça önemli.” dedi.
UTİKAD Basın Toplantısı nın soru-cevap kısmında, sektörle ilgili gelişmeler ve beklentilerle ilgili sorular UTİKAD Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından detaylı bir şekilde cevaplandırıldı. Toplantı, basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.
utikad-yonetimkurulu.jpegLOJİPORT