AKCA LOJİSTİK gıda güvenliğini teknoloji gücüyle etkin şekilde yönetiyor
23.07.2024 18:02:55 |
Soğuk hava depoları, geniş filo gücü, nitelikli insan kaynağının yanı sıra “Akca Teknoloji” markasıyla sunduğu dijital çözümlerle gıda lojistiğinde öne çıkan Akca Lojistik, günlük hareket ettirdiği 500’ün üzerindeki aracın yarısında gıda ürünleri taşıyor. Gıda lojistiğinde tüm süreçleri uçtan uca takip ederek riskleri ortadan kaldırdıklarını vurgulayan Akca Lojistik Genel Müdürü Genel Müdürü Enes Akça, soğuk hava deposu ve frigorifik araç yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Akca Lojistik’in gıda lojistiği alanına dönük sunduğunuz hizmetlerden ve lojistik altyapısından söz eder misiniz?
Akca Lojistik olarak, yurt içinde faaliyet gösteren bir lojistik firmasıyız. Ana hizmet faaliyetlerimizi üç başlık altında topluyoruz; depolama, nakliye ve mikro dağıtım. Bu 3 başlığa ek olarak “Akca Teknoloji” diye adlandırdığımız lojistikte dijital çözümler sunduğumuz bir hizmet alanımız da mevcut.
Depolama tarafında, yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanda faaliyet göstermekteyiz ve bu kapasitenin dörtte birinde iklimlendirilmiş alanlarda gıda ve gıdayla ilişkili ürünlerin depolamasını yapıyoruz. Nakliye ve mikro dağıtım faaliyetlerimizde ise günlük 500’ün üzerinde araç hareketimiz bulunmakta ve bu araçların yarısında gıda taşımaktayız.
Bütün bu faaliyetlerimizi gelişmiş sistem altyapımız üzerinden canlı bir şekilde takip ediyoruz. Gıda lojistiğinde kritik öneme sahip olan izlenebilirliği, bu altyapımız sayesinde etkin bir şekilde yönetiyoruz.
Soğuk zincirin korunması adına yaptığımız yatırımlarla, özellikle perakende ve ev dışı tüketime hizmet veren müşterilerimizin ürünlerini zamanında, taze ve formu bozulmadan son tüketicinin kullanımına sunuyoruz.
Bütün bunları, modern soğuk hava depolarımız, geniş filomuz, nitelikli insan kaynağımız ve dijital altyapımızla sağlıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde, ürünlerin depolanmasından taşınmasına kadar her aşamada yüksek standartları koruyoruz.
UÇTAN UCA İZLENEBİLİRLİK SUNUYOR
Gıda lojistiğinde hangi yükleri, nereden nereye taşıyorsunuz? Nasıl bir müşteri portföyünüz var? Müşterilerinize zaman ve verimlilik alanında ne tür avantajlar sağlıyorsunuz?
Firma olarak, konserve ürünleri, çikolata, atıştırmalıklar, taze meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, dondurulmuş gıdalar gibi çeşitli ürünlerin lojistiğini yönetiyoruz. Müşteri portföyümüzü de bu alanlarda üretim yapan firmalar ve perakendeciler oluşturuyor. Her ne kadar faaliyetlerimiz Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış olsa da Adana, Karaman, İzmir, Diyarbakır, Afyon, Bursa gibi ülkemizin birçok farklı ilinde de güçlü operasyon ağımız bulunuyor.
Nakliye ve mikro dağıtım faaliyetlerimiz kapsamında, yukarıda bahsetmiş olduğumuz depolarımızdan veya müşterilerimizin tesislerinden sipariş verilen ürünlerin son kullanıcıya ulaştırılması için sevkiyatları gerçekleştiriyoruz. Bu sevkiyatları siparişin niteliğine ve ihtiyaca göre filomuzda bulunan araç çeşitliliğinden faydalanarak sağlıyoruz.
Burada zaman kriteri çok önem arz ediyor. Müşterimizin talep ettiği anahtar performans göstergeleriyle (KPI) uyumlu olarak, gıdanın formu bozulmadan ve soğuk zincir kırılmadan istenilen noktaya, istenilen zamanda teslimatları gerçekleştiriyoruz. Bütün bu süreci de az önce bahsettiğimiz gibi teknolojik altyapımızla uçtan uca takip ediyor ve izliyoruz.
Bu sayede iş ortaklarımıza zamanında teslimat, optimize edilmiş süreçler, yüksek verimlilikle maliyet avantajı sağlıyor; denetlenebilir süreç yönetimimizle güvenli ve konforlu bir lojistik hizmet sunuyoruz.
YILDA 500 BİN TON GIDA HEBA OLUYOR!
Gıda lojistiğinde özellikle soğuk zincirin kırılmaması çok önemli. Siz bu süreci nasıl yönetiyorsunuz? Bu alana dönük geliştirdiğiniz teknolojik çözümler neler?
Gıda lojistiğinde kayıpların yaşanmaması için öncelikle soğuk zincirin kırılmaması ve kontaminasyon riskinin önlenmesi hayati önem taşımaktadır.
Maalesef ülkemizde standart donanıma sahip olmayan araçlarla taşınan yıllık 500 bin ton gıda maddesi nihai tüketiciye ulaşmadan heba olmakta. Bu rakam ülke ekonomisi adına büyük bir kayıp. Gıdada soğuk zincir kırıldığı zaman ürünün formu komple bozulur ve artık geri döndürülemez hale gelir bu saatten sonra o mamulü imha etmekten başka şansınız kalmaz. Bu sebeplerle gıda lojistiği hata toleransının minimum seviyelerde olduğu bir lojistik operasyondur.
Akca Lojistik olarak hem depolama hem de taşımada bu kritik unsurlara büyük özen gösteriyoruz. Sahip olduğumuz nitelikli, fiziki ve teknolojik altyapı sayesinde bu süreci etkin bir şekilde yönetiyoruz.
Depo Yönetim Sistemi (WMS) ve Nakliye Yönetim Sistemi (TMS) ile tesislerimizde ve araçlarımızda ısı derecelerini takip ediyoruz. Bu sistemler, depolama ve nakliye süreçlerinde soğuk zincirin kesintisiz olarak sürdürülmesini sağlıyor. Herhangi bir tolerans dışı sıcaklık oluştuğunda, sistemimiz anında uyarı veriyor ve ekibimiz derhal müdahale ediyor. Ayrıca, kontaminasyon riski olan ürünlerin bir arada tutulmasını önlemek için sistem algoritmalarını kullanıyoruz.
SOĞUK HAVA DEPO ÇÖZÜMLERİNDE YAŞANAN BOŞLUĞU DOLDURACAK
Gıda lojistiğine ilişkin büyüme ve yatırım planlarınız neler?
Şunu belirtmek isterim ki soğuk zinciri çok önemsiyoruz. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da şehir içi dağıtıma yönelik yeni bir soğuk hava deposu faaliyete geçirdik. Türkiye genelinde soğuk zincir depolama alanında eksiklik olduğunu gözlemliyoruz ve bu alana yatırım yapmayı bir gereklilik olarak görüyoruz. Ayrıca nakliye tarafında da filomuzdaki frigorifik araç sayımızı artırmayı planlıyoruz.
Akca Lojistik olarak, gıda lojistiği alanında sosyal sorumluluğa da ekstra önem veriyoruz. Gençlerin lojistik sektörüne ilgisini artırarak nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla okullarda bilgilendirme faaliyetlerine başladık. Üniversitelerin düzenlediği etkinliklerde gençlerle bir araya gelerek sektöre dair hedeflerimize beraber ulaşabileceğimize olan inancımızı ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz.
E-TİCARETTE MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER SUNUYOR
E-ticaret lojistiğine ilişkin hizmet ve çözümlerinizden söz eder misiniz? Bu alana dönük ajandanızda neler var?
2023 yılı, Türkiye’de e-ticaret alanında olağanüstü büyüme yaşanan bir yıl oldu. Sektörün hacmi yüzde 115,15 oranında artarak 1 trilyon 855 milyar TL’ye ulaştı. Bu dinamik ortamda Akca Lojistik olarak biz de iş ortaklarımızın operasyonlarını daha da kolaylaştırmak için hizmetlerimizi sürekli olarak geliştiriyoruz.
Pazaryerleriyle entegrasyonlarımızı güçlendirerek müşterilerimizin ürün, fiyat ve kampanya süreçlerine odaklanmalarına destek oluyoruz. Depolama, stok yönetimi, fulfillment, iade yönetimi, sipariş takibi ve izleme gibi geniş kapsamlı hizmetlerimizle iş ortaklarımızın her türlü lojistik ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz.
Güçlü IT altyapımız sayesinde, sektörde farklılaşıyoruz. Lojistiğin her sektöre hizmet ettiğinin bilinciyle, müşterilerimize özel, kişiselleştirilmiş çözümler sunuyoruz. Örneğin, otomotiv sektöründe dakiklik, gıda lojistiğinde tazelik, perakendede hız ve ihracatta IoT (Nesnelerin İnterneti) büyük önem taşıyor. Bütün bu alanlarda kendimizi her an geliştiriyoruz. Akca Lojistik olarak, hızla büyüyen e-ticaret sektöründe iş ortaklarımıza en iyi hizmeti sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
LOJİSTİK HATTI